Почетна » ОДГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ГО РАКОВИЦА ВЛАДАНА КОЦИЋА НА НОВЕ ЛАЖИ ЂИЛАСОВИХ ПУЛЕНА

ОДГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ГО РАКОВИЦА ВЛАДАНА КОЦИЋА НА НОВЕ ЛАЖИ ЂИЛАСОВИХ ПУЛЕНА

од admin
0 коментар

Истине ради, због великог броја запослених у Општини који свакодневно раде, ризикујући своје здравље како би у ова тешка времена помогли најстаријим суграђанима, осећам се одговорним да јавност упознам са правом ситуацијом.

Саосећам са болом породице преминулог колеге и доброг радника који нас је нажалост прерано напустио.

Жалосно је што Ђиласови полтони користе смрт једног човека како би се са нама политички обрачунали, безуспешно покушавајући да намакну неки јефтин политички поен.

Одговорно тврдим да тим који предводим у Општини Раковица свакодневно ради како би обезбедио све што је неопходно грађанима Раковице, како би систем функционисао. Поносан сам на резултате Волонтерског центра и општинског кол центар који раде како један, улажући огромне напоре и енергију како би помоћ у овом тренутку стигла до оних којима је и најпотребнија.

Први запослени код кога је постојала сумња да болује од вируса Ковид 19, чим је осетио симптоме по одласку код лекара 26. марта био је у самоизолацији, на жалост упркос пружању неоходне неге и лекарског надзора колега је преминуо 8. априла 2020. године. Остали запослени који су са њим били у контакту упућени су у самоизолацију поштујући све препоруке струке.

Одмах по формирању Ковид амбуланте у оквиру Дому здравља Раковица почела су тестирања свих запослених који су били у ближем или даљем контакту са колегом за кога се сумњало да има корона вирус.

Тестирања су спровођена свакодневно у складу са динамиком рада Ковид амбуланте на Канаревом брду. До сада су тестирана укупно 91 запослена особа и волонтера који су били ангажовани у општинском Волонтерском центру и кол центру. Од укупног броја тестираних било је 7 позитивних, нико од њих није имао симптоме корона вируса и након преглед и спроведених анализа, констатована им је блажа клиничка слика.

Штаб за ванредне ситуације Градске општине Раковица је у непрекидној комуникацији са Градским штабом за ванредне ситуације у граду Београду. Предузели смо у Раковици све мере заштите, одмах набавили више од 3300 маски, 9.600 рукавица, 237 литара асепсола, 146 литара алкохола за дезинфекцију, гелове и средства за дезинфекцију руку, визире и знатну количину осталих средстава за дезинфекцију просторија.

Свакодневно пратимо даље препоруке струке, препоруке Кризног штаба и Владе Србије и у Општини Раковица примењујемо све мере прописане Законом о заштити становништва од заразних болести, Законом о здравственој заштити, Законом о јавном здрављу, као и друге мере које Влада Србије налаже у складу са епидемиолошком ситуацијом.

У самој Општини предузете су од почетка проглашења пандемије све неопходне мере ради спречавања ширења и сузбијања заразне болести Ковид – 19, како запослених тако и грађана Раковице.

Појачан је хигијенски надзор у згради Општине, свакодневно проветравање и одржавање хигијене опреме и простора у коме бораве запослени, коришћење адекватних заштитних материјала и средстава, појачана контрола поштовања мера. Чешћа провера здравственог стања запослених, као и забрана активности у којима учествује већи број људи.

Поштују се правила удаљености, тако да запослени раде на прописаној удаљености. Површине (столови) и предмети (телефони, тастатура) редовно се бришу и дезинфикују због евентуалне контаминације површина.

Сви запослени који имају децу млађу од 12 година ослобођени су радне обавезе, као и запослени старији од 60 година и запослени који имају здравствених проблема. Запослени који имају радни налог су у обавези да уколико осете симптоме (чак и благи кашаљ или ниску температуру морају остати код куће) одмах оду до Ковид амбуланте и упућивали су се од проглашења пандемије или на на саомоизолацију или на тестирање.

Просторије Градске општине Раковица су више од десет пута дезинфиковане од стране Завода за биоциде и медицинску екологију.

У Градској општини Раковица тренутно ради 77 запослених. То су запослени у Одељење за буџетско и трезорско пословање, Одељење за имовинско-правне и стамбене послове, Служба за заједничке послове и друштвене делатности, Одељење за информисање као и кол центар и волонтери који раде на достави основних животних потрепштина старијим од 65 година живота, као и осталим угроженим категоријама.

И на крају, ништа нас не чуди од тастатура политичара који су поново, безуспешно покушали да омаловаже рад људи који свакога дана ризикују сопствено здравље, помажући грађанима Раковице. Овога пута покушали су да искористе Фејсбук објаву колеге Миладина Бојановића који је само пар дана радио пре него што је заједно са осталим колегама старијим од 60 година, упућен да остане код куће. И претходног пута су искористили објаву колегинице из самоизолације Сузане Чоп која је седела код куће и није имала увид каква је стварна ситуација у Општини Раковица и колико запослени имају заштитне опреме.

Можда ће се следећи пут усудити да питају неког од наших колега на терену колеге који свакога дана раде пре него што поново пљуну на њихов рад.

 

ПРЕДСЕДНИК ГО РАКОВИЦА

Владан Коцић

*Лични став аутора текста није и мишљење Жиг инфа

Можда ти се свиди

Оставите коментар