Почетна » Ја сам Сенад, са друговима Југославом и Аврамом и живимо у Гроцкој

Ја сам Сенад, са друговима Југославом и Аврамом и живимо у Гроцкој

од admin
0 коментар

Код мене је највећи празник Бајрам (курбан, рамазански). Југослав слави 29 новембар, дан некадашње Републике Југославије. Аврам обележава Хануку.

Јутарњом молитвом, Бајрам намазом, око 45 минута после изласка Сунца, завршава се месец рамазана за исламске вернике. У већини санџачких места, Новом Пазару, Сјеници, Тутину, Пријепољу, Прибоју и Новој Вароши, велики број верника долази у џамије и клања се сабах и бајрам-намаз. После молитве, мушкарци посећују гробља, присећају се својих предака и исказују им поштовање. Потом обилазе породицу, пријатеље и познанике. У зградама општина у санџачким местима, колико ми је познато, нема истицања овог празника.

Југослав је свој празник званично обележавао све до 14. новембра 2002. Јер, са распадом СФРЈ, престало се са обележавањем Дана Републике у свим републикама некадашње заједничке државе осим у Србији. Дан Републике остао је званични празник у Савезној Републици Југославији све до 14. новембра 2002. године, када је укинут одлуком Већа грађана Савезне скупштине СРЈ. Ипак, постоје велика групација људи, која као и Југослав и данас празнично обележавају овај дан, присећајући се некадашње СФРЈ. Код већине народа и данашњих политичара приказани као највеће зло које је погодило просторе некадашње Југославије. Обично их називају неверницима и комунистима.

Ханука је симбол наде и чуда, вере у боље сутра. То је један од најрадоснијих јеврејских празника. Велики број наших сународника живи у Београду и заједничке прославе нас зближавају, како међусобно, тако и са нашим српским пријатељима“, добацује ми друг Аврам док вам ово пишем.

Браћо и пријатељи Срби, посебно они који живите на подручју ГО Гроцка, могу ли да вас питам како би се осећали да у згради ГО Гроцка обележавамо Бајрам, Хануку или Дан Републике, а да не обележавамо Бадњи дан и Божић? Нас тројица поштујемо све веорисповести. Верујем да је прави патритизам волети своју земљу. Србија је наша земља. Поштовање према свим националностима и веросиповестима је прави патриотизам. Непоштовање било ког човека, само због његове вероисповести је шовинизам.

 

Поздравља вас све Сенад (не Ненад) са друговима Југославом и Аврамом.

Можда ти се свиди

Оставите коментар