Почетна » Мађарски полицајци су ме бацили на земљу и шутирали

Мађарски полицајци су ме бацили на земљу и шутирали

од admin
0 коментар

Мађарски полицајци бацили су ме на земљу. Један од њих ме је потом подигао и бацио на другу страну, пред ноге другом полицајцу, који је наставио да ме удара.

Тако за „Блиц“ новинарка Радио-телевизије Србије Јована Ђуровић описује тренутке хаоса на граничном прелазу Хоргош 2, када су је заједно са колегама Владаном Хаџи Мијаиловићем и Мирославом Ђурашиновићем у интервенцији против избеглица брутално претукли мађарски полицајци.

Јована је завршила са повредама на рукама, нагњечен јој је десни лакат и повређена лева шака. Ђурашиновићу је сломљена шака и има подливе по телу, док је Хаџи Мијаиловић добио више удараца по леђима и глави. Опрема им је, наравно, потпуно уништена.

– Налазили смо се у групи са другим новинарима који су снимали избеглице које су се налазиле на двадесетак метара од мађарског кордона. Избеглице су кренуле јер су веровале да ће их пропустити у Мађарску. У једном тренутку, око 17.30, без икаквог повода, јер их тада нико није нападао, без икакве најаве или упозорења, мађарски полицајци насрнули су на избеглице, а онда и на нас, иако су видели да смо новинари, да имамо камере, микрофоне… Није помагало ни то што сам све време на енглеском језику викала да смо новинари, да радимо за РТС – сећа се Јована тренутка напада.

Све време била је уз тонца Ђурашиновића, којег су полицајци у једном тренутку оборили на земљу.

– На моје очи прво су му уништили опрему, а онда су наставили и њега да ударају пендрецима, да га шутирају. Онда су оборили и мене. У једном тренутку један од њих ме је подигао и помислила сам да сам спасена, али ме је само бацио пред ноге другог полицајца, који је наставио да ме удара – наставља Јована.

Спасле су је избеглице које су је извукле из целе гужве. На крају је завршила у жбуњу поред пута. Јовану и њене колеге потом је Хитна помоћ превезла до болнице у Суботици.

Кога је све напала полиција

Претучена је и фоторепортерка шведског листа „Експресен“ Мели Етерсон Елафи. Главни уредник листа Томас Матсон рекао је да је њу полиција ударала палицама и да је била изложена сузавцу. Мађарска полиција претукла је и ухапсила и словачку репортерку Дењикан Тимеу Бек и оптужила је, као и репортера пољске јавне телевизије ТВП, да је илегално прешла мађарску границу. Екипа телевизије Б92 нашла се на удару сузавца, а сниматељ агенције АП је био приведен и морао је да обрише снимак на коме се видело како полицијски пас насрће на избеглицу из Сирије.
Представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић позвала је премијера Виктора Орбана да наложи властима да поштују права новинара да извештавају и да им осигурају безбедност.

М. Р. Петровић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар