Почетна » Напредњаци из Гроцке, да ли вам се нешто јавило јуче?

Напредњаци из Гроцке, да ли вам се нешто јавило јуче?

Лични став

од Жељко Маторчевић
0 коментар

По народном веровању, у ноћи уочи Богојављења, отварају се небеса и на њима се указује Бог.

Кажу да се по крштењу Исуса Христа у реци Јордан отворило небо из ког се зачуо глас Бога Оца који је обзнанио да је Исус син његов, а на Исуса је у облику голуба слетео Свети Дух. Због тога се на Богојављење православни верници поздрављају са „Бог се јави – Ваистину се Бог јави“.

Ипак, овогодишње напредно веровање каже да је поздрав „Христос се јави“, а отпоздрав „Ваистину се Христос јави“. Управо тако је председник ГО Гроцка, Драган Пантелић на више вибер и воцап група, јуче ујутру поздравио другове напредњаке. Сви су у један глас одговорили „Ваистину се Христос јави“.

Пре тога, свештеник у локалној цркви у Гроцкој, јавио је организаторима „Пливања за Часни крст“ да није у реду да се читају такозвани спонзори, односно они који су дали по најмање 50 евра, како би се ова манифестација одржала.

Лажни монархиста, сваке власти мирођија, тај предлог није прихватио. Према његовом мишљењу, он је сада на власти и он ведри и диригује обичаје. По њему, јучерашњи дан би требали назвати и „свети Тралалај“, чисто да се зна чија је идеја пливања била.

Тог дана се у свим црквама и храмовима освешћује вода у коју се ставља босиљак и коју народ узима и носи кући, јер се верује да има духовна и лековита својства. Она се, према веровању, никад не квари. Вода можда не, али микрофон се на јучерашњој манифестацији покварио. То је збунило водитељку те је председник Гроцке прочитан тек као трећи донатор, а не први, како је ред по напредњачком веровању.

У току целе манифестације, микрофон се повремено „јављао“. Читање јеванђеља и литургија локалног свештеника звучала је као да покварени Имам. Није се досетио, не вођа већ духовник Аца (локални свештеник), да се недавно за време Божићног поста у центру Гроцке пекла два бика и једно прасе. Све уз благослов јучерашњих организатора.

Судећи по јучерашњој посети, јавио се изгледа и народ. Они који већ деценију посећују ову манифестацију кажу да никада мање посетилаца није било. Није помагала чак ни задата квота Месним одборима.

Богојављење Гроцка 2023.

С друге стране, тамо где је организатор био обичан народ са локалним свештенством, народа и учесника никада више.

У манастиру Свети Георгије у Лештанима пријавило се око 150 учесника. У Винчи, посета доста добра. На оба места, напредњаци нису „водили програм и организовали“.

Има и оних другова чланова, као што су два директора ( Миленко Буквић—директор с два пиштоља Еко Гроцка, и Миланко из Пијаца) који су учествовали као такмичари у Лештанима. Готово невидљиви за јавност, обавили су своју дужност.

Миленко Буквић и Дејан Миланковић

 

Међутим, после су добили наредбу да се морају појавити у Гроцкој, јер је посећеност испод сваког планираног минимума. Нису избегли ни „свечани ручак“ након манифестације у Гроцкој.

Ипак, што се тиче организатора, према светом Тралалају, посећеност је била изузетна. Чак три хиљаде људи. Руку на срце, то нам нису „јавили гласно“ већ су преко својих медија провукли као информацију.

Снумак екрана са гроцка.рс

 

 

 

Након манифестације организовано је славље у ресторану код помоћника председника Гроцке. Било је ића, пића и музике. Увече је музика спаковала своје инструменте и отишла, јер су за толико били плаћени. Међутим, председнику Гроцке се јавило да он има у свом телефонском именику доста музиканата. Како воли да пева, назвао је једног да дође са хармоником. Певао је председник, али су певали и остали са њим. Поготово када неко оде до таолета. Тада су само пљуштале риме, онако иза леђа. Остали су до касно у ноћ.

Јутрос је пао снег, председник није дошао на посао. Саобраћај је у колапсу.

 Зато другови напредњаци, председник Гроцке се јави. Бог је већ рекао своје!

И то је тако.

 

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар