Почетна » ОВО ИМ ЈЕ НОВО ИМЕ Како су грочански напредњаци постали ДОБОШАРИ

ОВО ИМ ЈЕ НОВО ИМЕ Како су грочански напредњаци постали ДОБОШАРИ

од admin
0 коментар

Важна саопштења – победе у рату, порази, пролазак неког краља, повећање пореза, оснивање школе, исплата пензија, мобилизација, распуштање војске, претње окупатора – све су то некада саопштавали добошари.

Добошар је био запослен у општини, био је писмен, имао је јак глас, знао је лепо да говори, а вести је, по правилу, завршавао некаквом досетком. Ишао би од ћошка до ћошка, залупао у добош, сачекао да се народ сакупи, а онда извикивао чувено: „Даје се на знање!“ У време Првог светског рата добошари су позивали регруте у рат. Било их је све до педесетих година прошлог века, када су их заменили звучници окачени о бандере, а затим радио, телевизија и интернет.

Данашњи напредни добошари Гроцке у суштој су супротности са овим изворнима. Ретко ко је писмен, ретко ко лепо говори а о досеткама можете да чујете само: „За све су криви претходни“, „Клевећу“, „лопови“ и слично. Због свега тога, не може се рећи да су добошари, осим чињенице да раде у општини.

Међутим, грочански напредњаци су ипак ДОБОШАРИ, само што су то у другачијем смислу а ево и у којем:
Од доласка напредњака на власт у ГО Гроцка од 2012. године па до сада, уништено је чак три јавна предузећа. Од та три предузећа, два су направили напредњаци. Оно које нису направили, а то је ЈКП „Гроцка“ су уништили за мање од годину дана, запосливши преко ноћи више од 80 радника. Како би прикрили своје незнање и бахатост, они су као прави добошари, имали досетку да продају та предузећа страном партнеру, односно те делатности. Када је то учињено, њихова „добошарска“ страна дошла је до значаја, јер је на веома бучан народ и кроз више медија најављивано да је склопљен „посао века“. А кроз тај посао века, биле су укључене канте за свако домаћинство у Гроцкој, нови контејнери и још доста тога. Од тога, испуњено је мало тога. Може се рећи, добошар је био половичан!

Оно што највише везује напредњаке са називом добошари јесте још једна разочаравајућа чињеница. Суштина је да се од половине прошле године, па до данас већина онога што је било од покретне и непокретне имовине нашло на ДОБОШУ. Службена возила, камиони, па чак и недавно скеле за превоз пољопривредника јесу само део онога што су судски извршитељи запленили, односно ставили на добош, највише због потраживања радника који су судским пресудама добили спор због неисплаћених зарада.

Ето, зато су грочански напредњаци- ДОБОШАРИ!

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар