Почетна » Постоји ли Загорка, Предраже?

Постоји ли Загорка, Предраже?

Таман када помислим да нема даље....

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Једни кажу да је „без својстава“ и да се не меша у властити посао, а други да је велика професионалка која сарадницима редовно даје подршку и сигурно управља бродом – тужилачког система.

Републичка јавна тужитељка Загорка Доловац добила је трећи пут поверење посланика Скупштине Србије и 22. јула 2021. године, изабрана је на трећи шестогодишњи мандат.

Иако је већ готово 14 година на најмоћнијој тужилачкој функцији, о њој се не зна много – мало је оних који је лично познају, још мање је оних који желе да причају о њој, а готово сви су из сфере правосуђа.

Ја готово мислим и да Загорка заправо не постоји, јер очекивало се да ће реаговати поводом случајева рушења у београдском насељу Савамала, плантажи марихуане у Јовањици, поводом несреће на наплатној рампи у Дољевцу када је погинула Станика Глигоријевић, афери о извозу оружја из фабрике „Крушик“, паду хеликоптера када је превожена беба из Новог Пазара за Београд и погинули су сви у летелици.

Али је реакција Доловац изостала.

Јуче сам у Утиску недеље поново чуо за Загорку Доловац. Новинарка Јелена Зорић саопштила је једну информацију, која ме је, по ко зна који пут, уверила да нема дна, да ће се ова држава опорављати наредних сто година и то тек након одласка данашњих представника власти, правосуђа, полиције, војске….

Наиме, новоконституисани сазив Високог савета тужилаштва (ВСТ), који по новом закону чине изабрани чланови некадашњег Државног већа тужилаца, као и четворо “истакнутих правника” које је изабрала Скупштина, пре пар дана су, с умишљајем и „свени свог дела чије су извршење хтели“ флагрантно прекршили све могуће законе и процедуре како би окончали изборе јавних тужилаца и још једанпут, на мала врата, прогурали и распоредили партијске кадрове по читавој Србији.

Не само да је опет уз помоћ својих најближих сарадника, устоличених у фотељама чланова ВСТ, успела да обесмисли последњу реформу и уставне промене, главна тужитељка у држави Загорка Доловац  је уприличила да се мимио закона и процедура, по кратком поступку, окончају избори за јавне тужиоце. Оваквом поступању на тој седници гласно се успротивио изборни члан ВСТ из редова основних јавних тужилаца Предраг Миловановић, јавности познат из случаја напада и паљења куће нашег колеге Милана Јовановића. Тужилац Миловановић покушао је, према информацијам из медија, најпре да упозори колеге из ВСТ да избори морају да се спроведу по новом закону, да су претходни конкурси морали бити поништени, као и да је недопсутиво да пред нове чланове ВСТ буде само изнесене ранг листе које је раније формирао ДВТ и исте стављене на гласање.

И сада долазимо до Загорке.

„Загорка Доловац, која гаји изразиту нетрпељивост према Миловановићу од тренутка када је већином гласова својих колега постао члан најпре ДВТ, а сад ВСТ, све време његовог излагања је била окренута леђима, са наочарима за сунце спуштеним преко лица. Уз подршку већине у Савету, али и коментаре да би укидање конкурса било проблематично због већ рангираних кандидата „којима не би могли да погледају у очи“, Доловац је успела да стави на гласање стару ранг листу. Миловановић је тада рекао да му савест не дозвољава да у свему томе учествује, да неће да крши закон, па је устао и напустио седницу.“, каже саговорник портала Нова, напомињући да је истог тренутка када су се врата за њим затворила, Доловац скинула сунчане наочаре с главе и заузела пристојну седећу позу.

Потом уследило гласање, а да је против свих предлога био још само један члан ВСТ из редова тужилаца.

Мени све ово делује нестварно, зар не? Као да читам неку вест из ниже развијених афричких земаља. Зато мислим да Загорка и не постоји. Ако будем имао прилике да га негде опет сретнем, упитаћа га:

Предраже, постоји ли Загорка и како је није срамота?

 

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар