Почетна » Реакције на извештај Тужилаштва о паду хеликоптера

Реакције на извештај Тужилаштва о паду хеликоптера

од admin
0 коментар

У реакцијама на извештај Тужилаштва о паду хеликоптера стручњаци указују на опасност да се неоправдано окриви посада, као и на мала улагања у опрему, лошу обуку. Драган Шутановац тражи оставке и каже да је свима јасно да нису поштоване процедуре.

редник ваздухопловног портала ТангоСиx.рс Петар Војиновић оценио је да налази Тужилаштва о узроцима пада хеликоптера Војске Србије постављају питање системске небриге и неулагања државе у војне системе.

Коментаришући налазе истраге Тужилаштва, према којима је посада примарно одговорна за удес, Војиновић је истакао да се не може „никако говорити“ о грешци или неспособности пилота, односно летачке посаде у целини.

„Иако несумњиво непосредан узрок пада вероватно лежи у пилоту који је летелицом управљао у том тренутку, он је био у најекстремнијим могућим метеоролошким условима које је вероватно икада искусио и обављао је врсту медицинског превоза која важи за најстреснију могућу. Ситуација у којој се он нашао била је екстремна и за много обученије и оне са бољом техником“, оценио је Војиновић.

Према његовим речима, та сазнања указују да лет „можда и није требало да се обави и да је обука морала бити боља. Небрига државе илуструје се овде на много већем, системском нивоу. У војне хеликоптере и много квалитетнију обуку није улагано, а Хеликоптерска јединица МУП-а Србије је одбила задатак зато што њихови пилоти нису имали ИФР обуку, односно овлашћење за инструментално летење. То је конкретан доказ јавашлука државе који се протеже уназад бар две деценије, а ово сада су трагичне последице“, казао је Војиновић.

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је данас да је за пад војног хеликоптера примарно одговорна посада.

Радић: Препознатљива потреба да кривица посаде буде на првом месту

Војни аналитичар Александар Радић оценио је данас да је у случају пада хеликоптера врло препознатљива потреба да кривица посаде буде на првом месту како би они који сносе највећу одговорност били што мање оштећени у политичком и моралном смислу.

„Мислим да ће покушати да се иде на проток времена да би сви актери несреће прошли што мање оштећени у политичко-моралном смислу, нарочито они који и сносе највећу политичку и моралну одговорност“, рекао је Радић за агенцију Бета.
Он је навео да су околности које су довеле до несреће много компликованије и додао да је у овом случају врло препознатљива потреба да кривица посаде буде на првом месту.

„Наравно да у ваздухопловству није никакво откриће да када се деси несрећа прво кренете од људи. Проблем што су се они уопште затекли у том амбијенту и то је скуп околности који би требало да буде предмет истраге и озбиљне расправе и расправе у парламенту да бисмо дошли до спознаје где се греши“, казао је Радић.

У самом извештају Комисије за основно испитивање удеса војног хеликоптера, у који је Блиц имао увид, наводи се да одговорност за трагедију у Сурчну примарно сноси вођа посаде пилот Омер Мехић а да део одговорности сноси и генерал Предраг Бандић.

Драгишић: Ово је почетна фаза истраге

Објављивање почетних сазнања о одговорности за пад војног хеликоптера и погибију седам особа је добро јер спречава спекулације, изјавио је професор Факултета безбедности Зоран Драгишић који очекује да ће се у даљем току истраге утврдити сви детаљи те трагедије.

Драгишић је у изјави за Тањуг рекао да прелиминарни налази „указују да је сигурно да ће истрага бити настављена“.

„Ово је, дакле, само почетна фаза истраге и сигурно је да ће установити сви детаљи те трагедије“, рекао је он и додао да је „добро да је јавност упозната са прелиминарним извештајем да би се спречиле даље спекулације“ о томе да неко нешто крије.

Не желећи да коментарише правне формулације у објављеном саопштењу Вишег тужилаштва, Драгишић је рекао да остаје да се види „шта ће даља истрага показати“.

„Види се (у саопштењу) да против одређеног броја лица постоје одређени основи сумње, а против неких цивила само индиције… и мислим да би неко ко је стручњак за кривично процесно право требало да указе на разлику између једног и другог“, рекао је он.

Шутановац: Скандалозно, оставка

Посланик Демократске странке и бивши министар одбране Драган Шутановац оценио је да је било очекивано да Тужилаштво као примарно одговорне за трагедију војног хеликоптера означи чланове посаде.

„Као што се и очекивало, по Тужилаштву за трагедију примарно одговорни чланови посаде. Скандалозно. Оставка“, написао је Шутановац на свом Твитер профилу.

Драган Шутановац је оценио да је извештај о паду хеликоптера доказ да је садашња власт прибегла решењу у коме одговорност сносе сви сем оних који су заиста за ту несрећу одговорни.

„Режим је, по устаљеној матрици прибегао решењу у коме су сви одговорни сем оних који су заиста одговорни. Поставља се питање због чега се у извештају помињу нека цивилна лица. Свима је јасно да у случају трагедије нису поштоване процедуре које су деценијама пилоти писали својом крвљу“, казао је Шутановац, а саопштила Демократска странка (ДС).

рема његовим речима, било је тешко претпоставити да ће се неко усудити да на овако скандалозан начин за највећу хеликоптерску трагедију оптужи управо оне за које сви знамо да су хероји и да су животе дали спасавајући један живот.

„Породице погинулих, припаданици Министарства и Војске, али и грађани, морају добити пуну истину“, додао је Шутановац који је и министар полиције Владе у сенци ДС.

Он је истакао да је након изјаве премијера Србије Александра Вучића да „неће дати“ министре одбране и здравља Братислава Гашића и Златибора Лончара, свима било јасно у ком смеру ће се определити извештај о паду хеликоптера.

Српска напредна странка саопштила је да Шутановац показао „врхунац свог безобразлука и лицемерја директно оптуживши 14 официра Војске Србије, који су учествовали у прављењу Извештаја о узроку несреће и саму Војску Србије“. „Поред скандалозних напада на Војску Србије и часне официре, напао је и константо врши притисак на Тужилаштво и све независне институције“, наводи се у саопштењу СНС-а.

ЛДП: Испитати истинитост информација

Либерално демократска партија (ЛДП) оценила је да треба проверити да ли су истините информације из извештаја о паду хеликоптера Војске Србије 13. марта, и да постоји неколико врста одговорности које треба испитати.

„Друштво затровано свакодневном таблоидизацијом свега што је нормално у овој земљи, додатно се узнемирава информацијама за које тек треба утврдити да ли имају упориште у истини и стварним догађајима који су претходили паду хеликоптера“, саопштила је ЛДП.

Та странка сматра да треба испитати ко је наредио ангажовање војног хеликоптера и наредио лет члановима посаде, као и да ли постоји одговорност особа које су у току лета биле у контакту с посадом.

 

(N1)

Можда ти се свиди

Оставите коментар