Почетна » Шеф ватрогасаца у Гроцкој и на кога је мислила Пепељуга

Шеф ватрогасаца у Гроцкој и на кога је мислила Пепељуга

Примери понашања према медијима

од Жељко Маторчевић
2 коментари

Америчко министарство спољних послова саопштило је недавно да су у Србији уочена ограничења слободе изражавања и медија, политички притисак на правосуђе као и бројна дела озбиљне корупције у власти.

Стејт департмент је у извештају о глобалном стању људских права за 2021. годину у делу о Србији, поменуо „озбиљна ограничења слободе изражавања и медија, укључујући насиље, претње и безразложна хапшења и кривично гоњење новинара, као и бројна дела озбиљне корупције у власти“.

Након пар дана од овог саопштења Стејт департмента, позната хуманитарка из Гроцке, Светлана Урошевић познатија као Пепељуга, упитала је да ли неко из општине Гроцка цинкари зарад еврића или родољубља.

Наиме, Пепељугу је неко из ГО Гроцка „испалио“ јер јој је обећао да ће Инфо служба пропратити њену акцију коју организује већ дужи низ година за Ускрс. Пре тога, информација да ће уопште бити акције није објављена на порталу Жиг инфо, иако смо верно годинама уназад пратили рад хуманитарне организације коју предводи Светлана. У телефонском разговору, Светлана није хтела ништа да каже пре завршетка заказане акције.  Како је рекла, да се прво увери да ли ће је испоштовати из општине Гроцка. Како је Светлана рекла та особа, која треба да је испоштује, јој је пренела да је код председника Гроцке на некаквој црној листи, јер се њене акције објављују  на Жиг инфу који је, такође на црној листи.

Поучен, нажалост, догађајима из прошлости када смо угњетавани, пребијани па и паљени, истог момента сам позвао председника Гроцке, Драгана Пантелића са питањем зашто се поново Жиг инфо, након свега ставља у негативан контекст. Пантелић је био зачуђен тим питањем и био је одлучан у тврдњи да он не зна о чему се ради и да Жиг инфо сигурно није на никаквој црној листи. Инсистирао је да сазна ко је та особа која је то пренела Светлани. Нажалост, тог тренутка нисам знао ни ја, али је ипак та информација дала један помак у односима кабинет председника Гроцке- Жиг инфо. Председник Гроцке који је раније имао разноразна негативна мишљења о новинарима Жиг инфа, након овог позива обећао је да ће нас неко обавештавати о свим догађајима који ће се дешавати.

Тако је Жиг инфо, између осталога, позван из кабинета председника ГО Гроцка да, ако жели, може да пропрати донацију Ватрогасном дому. На том догађају, сходно извештају Стејт департмента појавио се стандардни шаблон локалног шерифа који, након оваквих прилика, обично буде унапређен.

 

А ви сте? (добија одговор са Жиг инфа ипак гледа и даље мрко). Може, може, одговара председник Гроцке. Могу да уђу, поново пита командир ватрогасаца и настави, не ако су испред Вас у реду, а ако нису (мрки поглед).

Узалуд је појединцима објашњавати зашто је ово понашање командира ватрогасаца у Гроцкој опасно јер све је већ описано у многобројним домаћим и страним извештајима о нападу и притисцима на новинаре у Србији. За оне, који би ипак да схвате, суштина је да командир ватрогасаца у Гроцкој није крив за овакво понашање. Одговорност за његово понашање имају они који су га на то место поставили, или га на том месту држе. Исти ти, с друге стране, научени су да овакво понашање, тачније декларисање новинара да ли су „нечији“ или „с ким су дошли“ је недопустиво. Из сличних разлога десило се и паљење куће нашег колеге Милана Јовановића. Најжалосније је што се из тог случаја, који је обишао цео свет, ништа и даље код појединаца  у Гроцкој није научило.

У међувремену, када је Пепељуга из Гроцке схватила да је, по ко зна који пут, „испаљена“ од представника ГО Гроцка, проговорила је ко је био тај ко јој је рекао да је Жиг инфо непожељан, као и да се налази на црној листи у кабинету председника Гроцке. У питању је Раде Иветић, задужен за удружења испред ГО Гроцка. Иветић је, иначе, учествовао и у прогону пензионера који нису хтели да иду у Бусије. Испоставиће се, да је Иветић био у сталном контакту са председницом удружења пензионера из Пудараца, као и да јој је давао јасне инструкције шта треба учинити.

Порука упућена Иветићу од стране Пепељуге

Досадашње деловање актуелне власти указује да овакви потези појединца неће бити кажњени. Такав чин довешће до тога да Иветића или Живановића (командира) имамо још више. Уосталом, нерешавање тих проблема довело је актуелну власт до поремећаја у сопственим редовима где се, биквално, не зна више ни ко пије ни ко плаћа, или „ко вози трактор, а ко отвара капију“.

 

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

2 коментари

ИВАН 1 маја, 2022 - 21:26

Прво и прво информиши се како функционише ватрогасно-спасилачка јединица у МУПу Србије, командире поставља МУП а не општина или било ко други, а следећа ствар да ли сте добили дозволу од МУПа да уђете и снимате у просторијама МУПа? Није то грочански „парламент“ већ МУП Србије, не видим никакву везу са „пепељугом“ или са паљењем Јовановићеве куће,која је угашена брзо у условима који су били тада, Истражи мало па пиши ипак ти себе сматраш истраживачким новинаром.
Иван Миленковић

Понови
Жељко Маторчевић 1 маја, 2022 - 21:47

Ако командира поставља МУП, зашто онда он пита председника Општине да ли да нам омогући снимање? И зашто то питање није поставио за оног из Инфо службе ГО Гроцка?
Дакле, Иване
пре него нешто напишеш, тачније комантаришеш, размисли мало шта ћеш изјавити. И научи се, између осталога, шта значи лични став а шта истраживачки текст. Такође, никакве везе нема командир са пепељугом нити са паљењем Миланове куће, то си ти нешто сам повезао читајући овај текст.

Жељко Маторчевић, аутор текста у рубрици Лични став.

Понови

Оставите коментар

eighteen − 11 =