Почетна » Штитећи професионалне тужиоце и судије, штитимо и новинарство и новинаре

Штитећи професионалне тужиоце и судије, штитимо и новинарство и новинаре

Веран Матић, лични став

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Није ми намера да се мешам у поступке пред дисциплинским органима тужилаштва или етичким комитетима, у случају догађаја од пре неколико дана. Како су пренели неки медији, у ходнику Палате правде дошло је до инцидента, вербалног сукоба између тужилаца Ненада Стефановића и Предрага Миловановића. Судећи по пренетим изјавама обе стране, ниједан конкретан случај није био повод за овај сукоб.

Јучерашњим текстом, Српски телеграф, очигледно, стаје на страну Стефановића, креирајући случај којим се директно утиче на суђење оптуженима за паљење куће новинара Милана Јовановића у Гроцкој. Овим текстом се такође угрожава процес за паљење куће новинара Милана Јовановића, али и истрага за напад на Жељка Маторчевића. Уместо жртвама, даје се поверење оптуженом које је већ давао контрадикторне изјаве.

Тужилац Миловановић је један од најзаслужнијих што је овај случај веома брзо решен и што је доказним радњама и вођењем тужбе допринео да буде изречена првостепена пресуда: по четири године и три месеца затвора за Драгољуба Симоновића, председника општине Гроцка, исто толико за извршиоца Александра Маринковића, који је у бекству, а четири године затвора за Владимира Михаиловића за посредовање, проналажење починиоца. Судија Жугић је изричући пресуду, говорио о притисцима на суд, дискредитовању, наводећи и да су то чинили поједини бранитељи. Целокупно суђење, рачунајући и поновљено, јер је Апелација поништила пресуду и вратила на ново суђење, протиче у секундарној виктимизацији оштећених, Милана Јовановића и Јеле Дељанин, покушајима да се дискредитује оптужница и посебно тужилац Предраг Миловановић.

Овим текстом у Српском телеграфу, наставља се са покушајима дискредитације Миловановића, кроз већ познате наводе оптуженог бившег полицајца, Михаиловића који је првостепено осуђен на четири године затвора. Тврдње да је изигран када је реч о томе да му је обећана мања казна за признање да је Драгољуб Симоновић наручио пребијање уредника Жиг инфо портала Жељка Маторчевића, још један је од покушаја да се дискредитује и оптужница и процес, а и наруши углед тужиоца Миловановића, који се перципира од стране окривљених и одбране као најважнији за првостепену пресуду.

Уосталом, пребијање Жељка Маторчевића месец дана пре паљења куће његовом сараднику Милану Јовановићу, очигледно је део истог пакета застрашивања поводом писања овог портала. Сурово пребијање Жељка Маторчевића остало је неразјашњено. Када знамо да је у организовању паљења куће, према првостепеној пресуди, учествовао и представник полиције, онда није неочекивано што је истрага у овом случају опструирана и никада није стигла до починилаца и налогодаваца.

Нечасно је у медијским презентацијама сукоба два тужиоца кориситити суђење за паљење куће новинара Милана Јовановића. Или је то права намера и новина које се тиме баве и свих оних који су до сада настојали да овај процес претворе у тријумф Симоновића и екипе. Верујем да би новинари са посебном пажњом морали да се односе према оваквим случајевима, јер се насиље, нажалост, може догодити сваком новинару, и опструирање истрага, не само овом случају, већ и другим напорима представља и опструирање напора да се заустави некажњивост насиља над новинарима.

Управо обрнуто, наши напори морају да буду усмерени на разоткривање сваког случаја насиља и претњи упућених новинарима. И да у томе подржавамо рад тужилаца, а не да им додатно отежавамо посао који је, услед бројних опструкција, већ довољно тежак.

 

Веран Матић, Јавни сервис

Можда ти се свиди

Оставите коментар