Почетна » Трешње на комад, струја на кило

Трешње на комад, струја на кило

од admin
0 коментар

На тренутак, помислио сам да је шала, но није. Сурову истину потврђује фотографија коју је један грађанин послао да овог јутра кружи интернетом.

Композиција фотографије представља меру просечног српског новчаника, на њој су, на пијачној тезги, трешње по цени од 300 динара за килограм и папир који бојажљиво из прикрајка нуди другу солуцију – једну трешња за четири динара! Не пише да ли је у цену урачуната и петељка. Са њом или без ње, трешња је доказ беде. Фотографија социјалног и економског суноврата становништва.

Не верујем да је ико из Међународног монетарног фонда (у даљем тексту ММФ) лутао београдским пијацама, али верујем да су у неком од београдских хотела окусили свеже јагоде, можда и шампањац и колач са шлагом с трешњом на његовом врху. Трешњу тешку неколико грама и четири динара. Претходно, делегација ММФ-а у жучној расправи и на ивици инцидента разговарала је с врхом српске власти. О томе сведочи и министар привреде Жељко Сертић.

Министар је изјавио да је у разговору с представницима ММФ-а највише проблема било у вези с евентуалним порастом цене струје, а да је на моменте, било чак и „оштрих речи” и „непријатних ситуација”: „Састанак с представницима ММФ-а био је веома тежак, на моменте, могао бих рећи, инцидентан јер је премијер Вучић образлагао наше ставове у вези с тим питањима”. Онда је ушао келнер и послужио јагоде, шлаг и трешње.

Напету ситуацију Сертић објашњава „тврдим ставовима” ММФ-а, али да упркос њима, договора о цени струје и повећању плата и пензија мора бити. Ни слова о томе шта повећање плата и пензија – које су јесенас смањене – подразумева: да ли само враћање онога што је узето или више од тога. Повећање може бити тумачено и као могућност да пензионери трешње купују на комад по цени од два динара.

„Генерална оцена ММФ-а јесте да процес приватизације иде спорије него што се очекивало. Очекивања су била да ће већи број компанија да нађе стратешког партнера, односно да ће већ бити приватизовано”, наводи Сертић. Председник владе на све то додаје мало трешања и најављује наставак разговора с међународном финансијском институцијом о цени струје која, уверен је он, не треба да расте док се не обезбеде повећања плата и пензија. О томе ће се расправљати у августу. Када јагоде и трешње угњиле. У сезони брања бостана.

Председник владе наводи да „није питање да ми не знамо да је ниска цена струје, нити питање наше жеље да сачувамо нашу електропривреду, али јесте питање шта наши људи пре повећања плата и пензија могу да поднесу. То су били наша расправа и наш разговор, и ништа више”. Наши људи не могу више ништа да поднесу, чак ни трешњу с пијаце вредну четири динара. Коштица гратис.

Тешки разговори с „тврдим” представницима ММФ-а не слуте да ће на лето бити релаксирајуће атмосфере у којој су плате и пензије „скочиле” дајући тако могућност да и струја каже једно „хоп!”. Њу не можете купити на пијачној тезги, и неће вам бити понуђена могућност да пазарите један киловат. Једина могућност биће куповина скупљих киловата на кило. Колико ће то коштати, знаћемо највероватније одмах по завршеној сезони брања бостана.

До тада ће се сменити годишња доба, у овом пролећном трешње су на цени. Не треба да се буде стручњак ММФ-а да би се израчунало колико трешања стане у један килограм. Ако једна кошта четири динара, у килограму их има 75. Једноставан рачун који у збиру даје 300 динара за килограм. Има ли икога ко ће купити килограм трешања по тој цени? Наравно, има. Да ли ће ико од њих бројати трешње? Наравно, не. Бројаће их само они који по џеповима пребирају ситнину и одваже се да купе пар трешања. Онај који је спојен петељкама. Да могу да их задену за уво.

 

Дејан Јеремић, Дневно

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

two × five =