Почетна » Видео сам Милицу заветницу и премијера у Гроцкој и још се крстим

Видео сам Милицу заветницу и премијера у Гроцкој и још се крстим

Дани наше трагедије

од Жељко Маторчевић
0 коментар

За један празник упитах  локалног свештеника, „извини оче да те питам, нешто не могу да се сетим да смо за овај дан раније обилазили око цркве“, а он мени одговори „немој тако Маторчевићу, можда се ти не сећаш али се то одувек радило“.

Недуго затим, пронађем снимак од пре десетак година са истог празника и покажем ја попу.

  • Оче, сад извини што те узнемиравам, али погледај овај снимак. Изгледа да ме сећање добро служи, видиш да се тада није ишло око цркве, написа ја локалном свештенику.

 

  • Добро бре Маторчевићу, па и ми попови смо људи погрешимо некада. Откуд знам, можда сам једноставно заборавио, одговори ми поп.

Ако ми је за утеху призна поп своју грешку, а ја спокојан јер ме памет још није издала.

Међутим, данас опет ја посумњах у моју памет. Према информацијама Инфо службе ГО Гроцка,  данас су Гроцку посетили премијер Вучевић и Милица заветница, некадашња по напредњацима лажљивица а данас добра сарадница и министарка. Њихова наводна посета је да би обележили „Породични дан виноградара и воћара“!

Вучевић присуствовао обележавању Дана виноградара и воћара у Гроцкој

Читам ја то, а све ми нешто Свети Трифун у глави. Реко да није сада Трифун постао дефинитивно Валентино, па смо ето тај дан одлучили да то буде дан заљубљених, а не дан заштитника виноградара. И тако ти ја кренем да гуглам..
Како ништа нисам изгуглао, позовем Патријаршију. Кажем ја њима: „Опростите очеви (нисам знао колико њих ме слуша) ја сам цео свој живот грешио. Ето грешан сам, признајем и ако можете да ми окајете грехе, јер ја све до дана данашњег сам мислио да је Свети Трифун заштитник виноградара, а изгледа да је тада Валентиново“.

  • Буди Бог с тобом и сви анђели, шта то ти нама рече, па зна се кад је Свети Трифун и да се на тај дан прославља дан виноградара, одговорише ми с друге стране слушалице и прекинуше везу.

Присетих се тада покојног председника СУБНОР-а из Пудараца. Тај вам је уместо 14. октобра ослобођење села обележавао 11- ог. Још нису борбе за ослобођење ни почеле, а он је прослављао победу. Испоставило се после да је код њега било незнање, а мало инат те је он одлучио, без обзира на историјске чињенице, да тог 11. октобра уместо 14. обележава некакву победу.

И онда сам скапирао, тачније сазнао,  шта је ово данас било у Гроцкој.
Милица заветница, одлучила је да промовише себе као домаћицу. То је заправо она данас била у Ранчићевој кући. Већ недељама уназад трајале су безбедоносне провере. Одређен је тачан број учесника, конкретно њих 120 за данашњи дан и то са све министрима, полицијом, децом, новинарима итд.

Позвано је и осам учесника, тачно одређених од стране напредне верске заједнице који ће наводно да излажу нешто или да као представе Гроцку. У свом кабинету, у новој фотељи Милица из Калуђерице је осмислила да данашња посета буде у оквиру некавих „Породичних дана виноградара и воћара“.

Морала је Мица Калуђерканка да осмисли нешто да се оправда код свог газде. Да не буде да је џаба сада министарка, иако се одужила растурањем деснице. О њиховој посети мало су знали и челни људи ГО Гроцка. Изгледа да њима ни заветница ни премијер не верују, те је организација што се Гроцке тиче била минимална. Ето, чисто мало да испроверавају оне „пољопривреднике“ што су их позвали и да обезбеде да дође „по који случајни посетилац“ и то у виду већника, запосленог у јавном предузећу са обавезном чланском картом. Не дај Боже да се на овој манифестацији појавио неки воћар коме предузеће председника ОО СНС-а Гроцка дугује милионе. Како су отишли Мица и Милош, тако се и скуп разишао.

Сума сумарум, дани виноградара и воћара, поготово породични, су онда када власт каже а због годишњег одмора могу бити само раније. Никако када падају. Сетимо се Св. Саве и школске славе у Калуђерици. Када одговара Милици лажљивици, а не када пада. Поп нема појма. Мора да иде на општински одбор СНС-а и да поново полаже теолигију јер је Исус променио име у Александар.

И заиста, ја се крстим. У последњих дванаест година, мислим да сам се крстио највише у свом животу. Једва и овај текст написах, јер се још крстим. Све нешто мислим, ако се овако настави, одох ја у комунисте. Они на Бога више мисле….

 

 

Жељко Маторчевић

Насловна фотографија: ГО Гроцка

Можда ти се свиди

Оставите коментар