Почетна » Вучић VS Тодоровић „Бирам Гроцку“

Вучић VS Тодоровић „Бирам Гроцку“

Докле ће све ово трајати?

од Горан Пекарски
0 коментар

Постоји изрека „Ко губи има право и да се љути“, али то овога пута не сме да важи. Они који су изгубили прихватили су да ће да изгубе и пре него што су ушли у трку.

Сами су изјављивали да су свесни да избори неће бити фер и да им нису испуњени захтеви за измену изборних услова. Пристали су да опет буду жртве једне озбиљне и недемократске игранке.

Јасно је било у старту, да опозициони лидери желе више да уђу у градску Скупштину него да промене изборне услове. Оног тренутка када су послушали „савет“ Америчког амбасадора Хила и потрчали ка изборној трци, постало је јасно да је опозиција некомпатибилна и да су унутар ње помешани различити интереси. По кандидатима за позицију градоначелнка видело се да је у питању чиста промоција појединаца и позиционирање зарад неких следећих мерења. Људи који немају ни мало знања о раду државних органа или органа управе, а да не кажем да поједини немају ни дана радног стажа, ставили су своја имена без и мало страха од реалне могућности да до тог места неће моћи ни приближно да добаце. Озбиљне политичке групације , на места кандидата за градоначелника, са реално лошим могућностима, стављају обично људе из неког другог или трећег ешалона како се они боље рангирани не би потрошили. Очигледно недостатак политичког знања, а вишак самоуверености, ставио их је у позиције личних губитника.

У Гроцкој се опет појавили гласачи који од понедељка неће овде живети али су били пријављени раније. Нико се није питао зашто је власт предложила да немају право гласа они који су се пријавили у последњих 11 месеци. Зашто 11? Зашто не 12? Зашто не од избора 2022.? Па зато да би многи од њих могли опет гласати. Власт је проценила да ће излазност бити мања за 10% због бојкота Ђиласа и Јовановића, аутоматски опозиција губи 10% у збиру, и том одлуком о брисању бирача сманила је себи 5% али због мање излазности подигла је себи проценат добијених гласова. То је све математичка игранка којом се баве озбиљни тимови.

У Гроцкој игранка и „Фантомске“ листе за који се СНС својски потрудио. Постојала је само једна права опозициона листа, и то је „Бирам Гроцку“ коју је предводио Немања Тодоровић и која ће једина остати ван власти. Једино ће они бити опозиција са освојених 5 мандата. Власт ће имати 27 + ових (2+1) и то је почетак пропасти СНС-а. Победили јесу али на начин за који и они сами знају да је тотално нефер. Знају али не маре. Битан им је био циљ. То је једино што се рачуна а искреност, демократичност или образ, то и није тако битно.

Било како било треба честитати Вучићу на мудрост и на победи. Не СНС-у него Вучићу, јер СНС без Вучића не би ни цензус прошао и зато је резултат  „Бирам Гроцку“ у толико већи јер је Тодоровић са својим малим тимом, без кампање и средстава, ушао у „фајт“ са особом која има огромну популарност и огромне ресурсе. Вучић је победио Тодоровића али је Тодоровић победио општински СНС.

Докле ће све ово трајати, видећемо? Рок трајања на овој амбалажи биће утиснут после новембра, али док се не заврши EXPO 2027, крупних дешавања неће бити.

Још једном све честитке Александру Вучићу и Немањи Тодоровићу.

 

Горан Пекарски

Насловна фотографија: Илустрација – фотошоп

Можда ти се свиди

Оставите коментар