Почетна » НУНС и УНС: Онемогућити нелојалну конкуренцију у етеру

НУНС и УНС: Онемогућити нелојалну конкуренцију у етеру

од admin
0 коментар

Независно удружење новинара Србије подржава заједнички захтев јавног сервиса РТС и комерцијалних телевизија Б92, Хепи и Прва да Јавно предузеће Емисиона техника и везе и Телеком одмах прекину незаконито емитовање програма у дигиталном сервису.

У саопштењу НУНС позива Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) да хитно реагује и заустави незаконито емитовање 26 телевизијских канала путем сервиса „Антена плус“.

Занимљиво је да је за директора фирме МТС Антена ТВ доо, коју су 21. марта 2016. са по 50 одсто власништва заједно регистровали ЈП Емисиона техника и Телеком, именован Горан Караџић, некадашњи први човек Савета РРА, што је ранији назив за РЕМ.

Четири национална емитера саопштила су да су ЈП Емисиона техника и везе и Телеком Србија, грубо кршећи закон, почели са емитовањем 26 телевизијских канала у земаљском дигиталном сервису „Антена плус“.

Тиме су привредна друштва преузела надлежности независног регулаторног тела РЕМ, који је једини надлежан да издаје дозволе за емитовање телевизијског програма на основу јавног конкурса.

Попуњавање слободних места за телевизијске канале у оквиру ресурса који је јавно добро требало би да се реализује кроз конкурсе које расписује РЕМ у функцији развоја медијског плурализма и бољег информисања грађана, а не на основу дискреције било ког појединачног привредног друштва, указују РТС, Б92, Хепи и Прва.

О незаконитом емитовању дигиталних канала којим се урушава комплетан систем јавног информисања у области електронских медија, четири национална емитера су обавестила РЕМ, Министарство културе и скупштински Одбор за информисање, наводи у саопштењу НУНС.

УНС: РЕМ да се хитно одреди

Удружење новинара Србије (УНС) затражило је данас од Регулаторног тела за електронске медије да се хитно одреди према емитовању дигиталних програма сервиса ‘Антена плус’ и онемогући нелојалну конкуренцију у етеру.

У саопштењу УНС-а наводи се да, по Закону о електронским медијима, домаћи канали никако не би смели да се нађу у етеру без јавног конкурса и дозволе регулатора.

УНС је додао да тражи од „РЕМ-а да разјасни ситуацију, хитно реагује и спречи нелојалну конкуренцију у етеру.

Четири национална емитера (РТС, Б92, Прва и Хепи) саопштила су у понедељак да су Јавно предузеће Емисиона техника и везе и Телеком Србија, „грубо кршећи закон“, почели емитовање 26 телевизијских канала у земаљском дигиталном сервису „Антена плус“.

Тиме су, како сматрају те телевизије, привредна друштва преузела надлежности независног регулаторног тела РЕМ, који је једини надлежан да издаје дозволе за емитовање телевизијског програма на основу јавног конкурса.

Како директор фирме МТС Антена ТВ Горан Караџић каже за УНС, „сервис ‘Антена плус’ ће почети да ради тек када буде скремблован и када почне продаја“.

„Колико знам, Емисиона техника и везе за сада само ради техничке пробе, емитовање није почело“, рекао је Караџић.

(rtv)

Можда ти се свиди

Оставите коментар