Почетна » Поскупело 90 одсто цигарета

Поскупело 90 одсто цигарета

од admin
0 коментар

Цигарете у Србији од данас су скупље 10 динара по паклици. Код најскупљих то је повећање од 3,45 одсто, а код најјефтинијих од 6,45 одсто.

Поскупљују све цигарете осим оних које производи БАТ у фабрици у Врању. Само они још нису објавили нови ценовник. С друге стране, врсте цигарета које производи ЈТИ и увози „Империјал“ повећаће цену тачно онолико колико је то предвидео и највећи произвођач у Србији „Филип Морис“ – 10 динара.

– То је још на граници рентабилности индустрије цигарета. Пет месеци цене су ишле наниже, често и испод границе исплативости. Огромну штету је дуванској индустрији направила како криза тако и нелојална конкуренција са илегалног тржишта. Званичне процене су да је годишњи пад потрошње цигарета у Србији око девет одсто. Незванично, пад је и већи. Зато је доста људи у дуванској индустрији остало без посла – објашњава извор „Блица“ из једне домаће фабрике цигарета.

Нико од представника дуванске индустрије није спреман да прича о ценама производа и планираним ценовницима.

Држава, како је то предвиђено законом, у наредним годинама све више ће приходовати од сваке продате кутије цигарета. Тако сваке године за пет одсто расте тзв. минимална акциза, само један од два намета на дуванске производе.

Акциза се, додатно, сваких шест месеци повећава и за проценат раста цена на мало у Србији. Тако је, у претходних пола године, по основу акциза трошак произвођача по паклици порастао у просеку за пет динара. Ипак, они су се баш у том периоду одлучили за снижавање цена од десет до чак двадесет динара. Сада се ценовници, ипак, враћају у старе оквире.

Интересантно је да се дуванска индустрија, без обзира на то што је имала сличне проблеме свуда у региону, на ценовни рат одлучила само у Србији. Познаваоци прилика кажу да је то зато што је у питању највеће тржиште у региону.

Интересантно је да ће од данас и у Црној Гори све цигарете поскупети 10 центи по паклици. Тамо је поскупљење последица повећања акцизе на дуван.

Гордана Булатовић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар