Почетна » Преиначена пресуда – Цмиљанић осуђен за убиство

Преиначена пресуда – Цмиљанић осуђен за убиство

од admin
0 коментар

Том одлуком преиначена је друга првостепена Вишег суда у Београду којом је Цмиљанић био осуђен за кривично дело „изазивање опште опасности“ на седам година затвора.

Оптужница Вишег тужилаштва теретила је раније и Филипа Вилотијевића, који је почетком октобра 2015. године убијен у сачекуши на Палићу.

Цмиљанић је након претреса пред Апелационим судом осуђен за теже кривично дело – убиство, за које је максимална запрећена казна 15 година затвора.

Током поступка суд је утврдио да су Цмиљанић и Вилотијевић те вечери дошли непозвани у „Ванилу“ на прославу рођења детета брата покојне девојке.

Дошло је до свађе између њих и групе младића, а потом и до физичког обрачуна, током којег је Цмиљанић извадио пиштољ из торбице коју је носио око врата и у стању повећане емоционалне раздражљивости испалио хитац у правцу сепареа у коме је заједно са осталим гостима седела покојна девојка.

Њу је метак погодио у пределу грудног коша, услед чега је преминула исте ноћи.

У образложењу пресуде Апелационог суда се, између осталог, наводи да је да је „окривљени био свестан да у кафе клубу, на месту где је био окупљен већи број људи, пуцањем из револвера са испруженом руком испред себе у висини мањој од 1,5 метара може доћи до лишења живота другог лица које се налази у правцу уздужне осе цеви пиштоља, па је испаљивањем пројектила на тај начин на то и пристао“.

У прилог оваквом закључку суда иде и чињеница да он није пуцао неконтролисано и насумице (у вис или у под), већ у правцу сепареа, где су седели људи и покојна оштећена.

Такође из целокупног Цмиљанићевог понашања – да наоружан и непозван долази на прославу рођења детета, на којој је био присутан и сведок са којим је претходно био у сукобу, при чему испаљује пројектил према сепареу, према ставу Апелационог суда, произлази његово непоштовање и безобзирност према животима људи, што „указује да је окривљени дело за које је оглажен кривим, извршио са евентуалним умишљајем, а не свесним нехатом“.

Приликом одлучивања о казни, Апелациони суд је имао од олакшавајућих околности у виду да је у време извршења дела Цмиљанић био млађе пунолетно лице, да је изразио искрено кајање и жаљење због догађаја у коме је живот изгубила млада девојка, као и његов ранији живот, док отежавајуће околности у односу на окривљеног суд није нашао.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар

twenty + 13 =