Почетна » ПРОСЛАВИЛА 103. РОЂЕНДАН Бака Даница прегурала шест ратова

ПРОСЛАВИЛА 103. РОЂЕНДАН Бака Даница прегурала шест ратова

од admin
0 коментар

Породица Вучковић из села Сладаја обележила рођендан свог најстаријег члана. Од петоро деце преживели Жива и Живота. Има четворо унучади, деветоро праунучади…

У БОРАМА на њеном лицу и рукама, уписан је цео век под чијом се тежином савила и скупила, да ни штап више није довољан да јој помогне да устане и ступи преко прага своје собе. Даница Вучковић из села Сладаја код Деспотовца 5. априла, прославила је свој 103. рођендан, окружена породицом коју чини двоје преживеле деце, четворо унучади, деветоро праунучади и шеснаесторо чукунунучади.

Нанизала је бака Даница у свом животном веку и шест ратова и небројене тешке дани и ноћи. Топао и нежан, слабашан стисак њене шаке прелази у дуго миловање, које не престаје, док гледа госта право у очи, покушавајући да призове његов лик из свог рушевног сећања.

– Не знам, не познам те – проговара, збуњена од гомиле људи, рођака, пријатеља, који су дошли да је обиђу на рођендан. Рођена је неколико месеци пре почетка Првог балканског рата, а тај дан је „пао“ на Велики четвртак. Родила је петоро, али је у оно доба високе смртности деце, свега двоје преживело. Имена која су им наденута, Жива и Живота, довољно су речита. И њих двоје сада су добрано у седамдесетим, и подупиру старамајку са обе стране кад хода.

– Чувала сам овце на трлу. Много сам ходала. Магаре је носило воду, а некад и ја – кратким, испрекиданим, дрхтавим реченицама ова малена старица извлачи покоји детаљ из сећања.

То трло на ком је чувала овце било је прилично удаљено од куће, па је свакодневно Дана газила више од 10 километара. Дневно је знала да направи и по 100 килограма сира. У аутомобил је, прича њен унук Раде Милосављевић, села свега три пута у животу, кад јој друге није било.

– Једном је са ћерком кренула у Ћуприју аутобусом. Није могла да издржи вожњу, па је изашла и препешачила пут до града. Лекару је такође увек ишла пешице. Свега једном је била јако болесна, па ју је превезла Хитна помоћ – каже Раде.

До пре две године бака Дана је радила у домаћинству, хранила стоку, скупљала сено. Лане је умела наизуст да поброји имена свих шеснаесторо чукунунучади. Још је била окретна и, уз помоћ штапа, могла је да сама шета по дворишту. Сада су је, међутим, животне снаге напустиле. Само још из очију, увек помало влажних, бије старачка добростивост, коју сенчи умор од живота.

РОДОСЛОВ

Раде Милосављевић, Данин унук, који је осамдесетих година прошлог века био дописник „Новости“ из Јагодине, а деведесетих из Лозане, сачинио је протеклих година родослов своје лозе, чији су се оснивачи населили у Горњој Ресави, после Велике сеобе под Арсенијем III Чарнојевићем. Ова фамилија данас има око 1.200 чланова, расутих по свим континентима.

Јелена Ћирић    Novosti

Можда ти се свиди

Оставите коментар