Почетна » SafeJournalists: Недопустиво понашање правосудних органа у случају напада на новинарку у Црној Гори

SafeJournalists: Недопустиво понашање правосудних органа у случају напада на новинарку у Црној Гори

Alert!

од Жиг Инфо
0 коментар

SafeJournalists мрежа забринута је због неадекватног поступања правосудних органа у случају напада на новинарку листа Вијести Јадранку Ћетковић, који се истовремено води пред Судом за прекршаје у Бијелом Пољу и Вишим државним тужилаштвом, који одлучују о приговору оштећене новинарке. Тиме је новинарки ускраћена адекватна кривично-правна заштита, у складу са релевантним законима Црне Горе.

Напад на новинарку Јадранку Ћетковић догодио се у јуну док је покушавала да ради свој посао. Случај је пријављен полицији и основни тужилац је одлучио да у том случају нема кривичног дела. Након приговора адвоката оштећене новинарке, Више тужилаштво је уважило приговор и предмет вратило Основном тужилаштву на поновно одлучивање.

У међувремену, Основно државно тужилаштво у Бијелом Пољу подноси Суду за прекршаје захтев за покретање прекршајног поступка поводом истог догађаја и против истог осумњиченог. Затим, Основно тужилаштво поново доноси решење о одбацивању кривичне пријаве а пуномоћник оштећене поново подноси притужбу Вишем државном тужилаштву како би се испитало ново рјешење о одбацивању кривичне пријаве. У време када је Више тужилаштво одлучивало о жалби на такво решење, Суд за прекршаје је заказао рочиште о истом предмету.

Након што је Основно државно тужилаштво у Бијелом Пољу затражило одлагање претреса, због чињенице да поступак пред надлежним тужилаштвом још није окончан, Суд за прекршаје у Бијелом Пољу одбија такав предлог, експресно спроводи доказни поступак и закључује расправу.

Да ситуација буде још апсурднија, Синдикат медија Црне Горе добио је обавештење из Вишег тужилаштва да је уважио жалбу, те да је тужилац погрешио када је оценио да је реч само о прекршају. То доводи до тога да је исти случај тренутно и прекршајно и кривично дело, што шаље веома лошу слику стварне заштите новинара у Црној Гори.

Председник Синдиката медија Црне Горе Радомир Крачковић истакао је: „Случај колегинице Јадранке Ћетковић показао је неспособност надлежних органа да пруже праву заштиту нападнутим новинарима. Узалудни су наши напори да ојачамо кривично-правну заштиту када имамо ситуацију да о истом предмету у исто време одлучују различити органи чије се одлуке међусобно искључују”, рекао је Крачковић. Синдикат медија Црне Горе ће овом приликом тражити одговорност свих у ланцу, јер је резултат „њиховог рада“ окончање овог случаја без адекватне заштите жртве насиља.

SafeJournalists мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се свом члану СМЦГ у осуди оваквог рада правосудних органа и тражи одговор од свих који су учествовали у поступку, као и решење за случај колегинице Јадранке Ћетковић. Осим тога, мрежа сматра да су оваквим поступањем прекршени неки од темељних професионалних стандарда, али и важећих материјалних и процесних норми кривичног и прекршајног законодавства.

SafeJournalists мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Приштина – Скопје – Сарајево – Загреб – Београд – Подгорица, 12. октобар 2022.

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинара

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар

one × 4 =