Почетна » Славко Ћурувија фондација и Црта после одбацивања тужбе против РЕМ-а: Искористићемо сва доступна средства да заштитимо интерес јавности

Славко Ћурувија фондација и Црта после одбацивања тужбе против РЕМ-а: Искористићемо сва доступна средства да заштитимо интерес јавности

САОПШТЕЊЕ

од Жиг Инфо
0 коментар

Славко Ћурувија фондација и Црта поднеле су приговор на одлуку Управног суда којом је одбачена њихова тужба против РЕМ-а, који је ове године поново доделио дозволе за емитовање с националном покривеношћу телевизијама које су годинама уназад кршиле законе.

Као образложење да одбаци тужбу, Управни суд наводи да Славко Ћурувија фондација (СЋФ) и Црта, као тужиоци, немају основ да бране општи интерес. Управни суд тумачи да СЋФ и Црта нису имале основ да поднесу тужбу, пошто се одлуком РЕМ-а о додели дозвола није одлучивало ни о једном њиховом праву или обавези, нити је доношење одлуке утицало посредно или непосредно на њихове правне интересе који су заштићени законом.

У образложењу, суд такође наводи да уколико постоји повреда закона на штету интереса јавности, право да га тужбом штити има искључиво надлежни јавни тужилац.

Овакво образложење може бити опасно по све грађане и грађанке, јер наводи на мишљење да јавни интерес у случају доделе дозвола за емитовање са националном покривеношћу може континуирано бити угрожаван, а да нико, осим јавног тужилаштва, не може покренути правни поступак његове заштите.

Дозволе које РЕМ додељује су јавно добро и зато сматрамо да је и одлука суда на штету интереса свих грађана и грађанки. Суд би, уместо што спречава заштиту јавног интереса, морао да га штити.

Подсећамо да Европски суд за људска права (ЕСЉП) препознаје невладине организације као чуваре јавног интереса. Према ставу ЕСЉП „када НВО скреће пажњу на ствари од јавног интереса, она врши улогу јавног надзора… и може се окарактерисати као друштвена контрола.”

Будући да остварујемо своје циљеве у складу са законом као легитимни заштитници општих и ширих интереса јавности, на ову одлуку суда уложили смо приговор.

Такође, спремни смо да искористимо сва доступна правна средства како бисмо спречили тела надлежна за медије да убудуће својим одлукама не само крше законе и сопствене правилнике, него се и ругају у лице свим грађанима и грађанкама не обезбеђујући им да се информишу из професионалних и етичних медија.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар