Почетна » Ако се ове мрачне прогнозе остваре БАЛКАНУ ПРЕТИ ПОТПУНИ ХАОС

Ако се ове мрачне прогнозе остваре БАЛКАНУ ПРЕТИ ПОТПУНИ ХАОС

од admin
0 коментар

Када утицај Запада на Балкану избледи, уследиће нови талас немира који ће резултовати прекрајањем граница какве данас познајемо.

Нови избеглички таласи, попут оних током 90-их, поново би запљуснули Балкан. Ово у ауторској анализи тврди Тимоти Лес, бивши шеф британске амбасаде у Бањалуци и директор агенције „Нова Европа“, која се бави проценом политичког ризика у источној Европи.

Лес наводи да ће хаос почети отцепљењем Републике Српске, која ће се на референдуму припојити Србији. Према његовим речима, такав сценарио снажно ће заговарати Русија, која ће оберучке прихватити слабљење моћи Запада на Балкану.

То ће, како тврди Лес, покренути домино ефекат. Хрвати из Босне покушали би да део територије на којој живе отцепе и споје са Хрватском, која би им у томе свесрдно помогла. Албанци у Македонији ће се побунити и покушати да откину добар део земље. Тако проширена Албанија би затим припојила Косово, остваривши тако дугогодишњи циљ стварања терористичке велике Албаније.

Апокалиптична анализа британског професора и дипломате не зауставља се на томе. Према његовим речима, просрпско становништво Црне Горе, које чини половину популације те земље, тежиће спајању са тада већ проширеном Србијом. На све то, своју шансу за парче земље вребаће Грчка и Бугарска, које би имале пик на остатак рашчерупане Македоније, истиче Лес.

Timoti Les

Тимоти Лес

Русија би искористила овакав епилог и знатно ојачала своју позицију на Балкану, пре свега због традиционално добрих веза са православним земљама попут Србије, Црне Горе, Грчке, па и Бугарске.

Велики проблем изазвао би рапидан раст муслиманског екстремизма, који би несумњиво привукао бројне џихадисте из Саудијске Арабије и сличних земаља, тврди Лес. Имајући у виду какве су монструозне злочине џихадисти чинили деведесетих година, ексалација насиља у неким деловима Балкана била би неизбежна. Такав сценарио само би потпалио растућу исламизацију Европе, сматра Британац.

ЕУ и САД не би признали овакво прекрајање граница, и свакако би уложили доста труда да до тог исхода не дође. Ипак, сматра Лес, моћ Запада би до тада толико опала да не би могли да учине много тога.

„Можда се нови балкански поредак неће десити сутра, али како моћ ЕУ бледи, дан почетка оваквог сукоба све је ближи“, убеђен је британски професор у тачност своје мрачне прогнозе.

Аналитичар, дипломата…

Тимоти Лес, као директор консултантске куће „Нова Европа“, прави стручне анализе конфликтних подручја за потребе клијената из приватног сектора. Члан је колеџа „Дарвин“, где спроводи стручна геополитичка истраживања о југоистоку Европе. Претходно је радио као саветник британског премијера, аналитичар…

Владимир Филиповић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар