Почетна ОсталоСвет Асанжови дани у злогласном Белмаршу – на ваздуху један сат, посете 75 минута

Асанжови дани у злогласном Белмаршу – на ваздуху један сат, посете 75 минута

од Други Пишу
0 коментар

Није осуђен. Од априла 2019. је у затвору за најтеже криминалце. Британски суд је одлучио да може да буде изручен САД, где му прети доживотни затвор због оптужби за шпијунажу. Џулијан Асанж, новинар, оснивач Викиликса.

Џулијан Асанж се већ годинама бори против изручења Сједињеним Америчким Државама. Ту борбу мора већ четири пуне године да води из затвора. Иако оснивач Викиликса није осуђен, налази се иза решетака – и то не у обичном затвору, него у затвору са највишим степеном обезбеђења, злогласном Белмаршу.

Третирају га као тешког криминалца
„Он мора 20 сати да буде ћелији“, каже супруга Стела Асанж. На ваздуху сме да буде најдуже један сат. Онда мора да узме храну и поједе је сам у ц́елији од шест квадрта. „У Белмаршу је уобичајено да су затвореници изоловани у својим ћелијама“, каже она. До када ће тај третман трајати, остаје отворено.

Супруга и оца њихово двоје деце сме да га виђа 1-2 пута недељно. Посетиоцима је дозвољено да остану 75 минута. Када жели да посети супруга у Белмаршу, од улазних врата, до собе за разговоре у којој јој је допуштено да седи за столом преко пута супруга, четири пута мора да даје отиске прстију и више пута је претресају.

„Прошло је већ четири године“, каже она, „четири године свакодневне борбе на свим фронтовима.“ Активисти за заштиту људских права и слободу медија траже његово ослобађање.

Репортери без граница – може, па не може код Асанжа
Прошле седмице организација „Репортери без граница“ је требало први пут да добије прилику да посети Асанжа у Белмаршу. Све је већ било заказано, посета је била одобрена. Међутим, у последњем тренутку је генералном секретару Кристофу Делоару и директорки те организације Ребеки Винсент, приступ онемогућен. Асанжове присталице то сматрају „потпуно произвољном одлуком”.

Винсент је поново објаснила зашто се њена организација залаже за Асанжа.

„Џулијан Асанж је дао огроман допринос новинарству. Објављивање тајних докумената је било у јавном интересу. Нико не сме да заврши у затвору само зато што је објавио информације у јавном интересу“. Асанж је сада постао најпознатији политички затвореник на свету.

Да је Асанж политички затвореник – то је нешто што је његова супруга Стела више пута нагласила. Као адвокаткиња, она ради само за једног клијента: свог супруга. И бори се против тога да он буде заборављен у затвору и тамо пропадне физички и психички.

На својим путовањима и у интервјуима она увек изнова покушава да скрене пажњу на случај Асанж и слободу медија.

„Ако Велика Британија и САД озбиљно желе да подрже слободу медија и заузму се за новинаре, укључујући и своје који раде на опасним местима широм света, онда морају да учине праву ствар и ослободе Џулијана“, каже Стела Асанж.

Слобода није на видику
Следећа фаза правног спора око Асанжа могла би ускоро да почне. Чини се да је оснивач Викиликса далеко од пуштања на слободу. У САД, где власти желе да му суде и за шпијунажу, прети му доживотна робија.

Асанж не живи на слободи више од 10 година, још од 19. јуна 2012. када је потражио политички азил у амбасади Еквадора у Лондону, где је ухапшен 11 априла 2019. и стрпан у затвор.

REUTERS/Simon Dawson/File Photo

DW/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар