Почетна ОсталоСвет БЛОКАДА Орбан хоће да затвори границу Мађарске према Србији

БЛОКАДА Орбан хоће да затвори границу Мађарске према Србији

од admin
0 коментар

Виктор Орбан, премијер Мађарске, жели да посебним законом практично затвори јужну границу према Србији, како би спречио улазак илегалних имиграната на мађарску територију.

Имигранти би поред Србије, били принуђени да остану и у Румунији и Хрватској, чланицама ЕУ које за разлику од Мађарске нису део Шенгенског споразума о слободном кретању. Орбан каже да су квоте које Брисел наложио за прихват имиграната по државама Уније “на граници разума”. Ове квоте су утврђене након што је од почетка године хиљаде имиграната жељних живота у западној Европи изгубило животе у бродоломима на Средоземном мору.

Из мађарске владајуће партије Фидес, на чијем челу је Орбан, жестоко се опиру бриселским квотама и поручују да је само крајем маја у Мађарску ушло 50.000 имиграната, у поређењу са 43.000 колико је било у целој 2014. Већини имиграната из Азије и Африке циљ је да оду даље у Европу, али су власти Аустрије и Немачке најавиле могућност да 15.000 азиланата врате натраг у Мађарску. Антал Роган, шеф посланичке групе Фидеса у мађарском парламенту, каже су потребни “хитни кораци”.

– У пракси то би значило да бисмо усвојили закон којим би било прописано да они који улазе у Мађарску из безбедне државе, из безбедне транзитне државе, не могу да се овде пријаве за политички азил – наводи Роган за радио “Кошут”.

Роган тврди да су животи имиграната на пример били угрожени у Сирији, али да су се већ нашли на сигурном када су ушли у Грчку, Србију или неку другу државу и да ту могу да се пријаве за азил.

Већина азиланата која је прошле године ушла у Мађарску била је са Косова, из Авганистана и Сирије.

Роган није рекао када Фидес планира да усвоји закон. Мађарска влада поставила је јуче нове билборде којима промовише своју антимиграциону кампању чиме је изазвала расправу у јавности, пошто је лидер мале опозиционе странке “Заједно” признао да је цепао плакате које је држава финансирала.

Протест екстремиста 20. јуна

Стотине словачких, чешких и пољских хулигана планирају заједнички протест 20. јуна на Главној железничкој станици у Братислави због квота за пријем избеглица из Африке и с Блиског истока које је предложила Европска комисија упркос отпору дела чланица Европске уније.

Н. В.    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар