Почетна » Цвеће буја на Антарктику – зашто то није добро

Цвеће буја на Антарктику – зашто то није добро

од Други Пишу
0 коментар

Цвеће буја на Антарктику – зашто то није добро.

На копну, научници су открили цветне биљке, маховину и алге како се шире као никада раније, а на мору је обим плутајуц́ег морског леда достигао рекордно низак ниво, пише sciencealert.com.

Ове драматичне промене су се поклопиле са порастом летњих температура. Истраживачи са Универзитета у Вашингтону (УВ) су 2022. забележили највец́и топлотни талас који је икада погодио Антарктик.

У марту су температуре близу јужног пола достигле 39 °Ц изнад нормале три дана заредом, достижуц́и максимум од -10 °Ц (14 °Ф).

Ово је била најтоплија температурна аномалија забележена било где у свету, рекао је Едвард Бланчард-Вриглсворт, атмосферски научник и први аутор објављеног рада тима УВ, рекао је Каши Пател за Вашингтон пост.

Неки из његовог тима који су у то време радили на Антарктику су очигледно били довољно топли да носе шорц, па чак и да иду без мајице на сунцу.

 

Тренуци попут ових показују јасније него икад да Антарктик није имун на климатску кризу, као што су неки научници некада мислили.

Да би схватио колико је недавног топлотног таласа на Антарктику приписано климатским променама, тим са УВ је користио „приступ приче“.

Ова стратегија моделирања ослања се на „разплет прошлих догађаја, или веродостојних будуц́их догађаја или путева“ да би репродуковала тренутне климатске догађаје.

„Открили смо да су климатске промене током прошлог века појачале топлотни талас за 2 °Ц, док би еквивалентни топлотни талас 2096. године био за додатних 6 °Ц топлији у односу на 2022. (8 °Ц у односу на 1922.)“, пишу Бланчард-Вриглсворт и колегама

Foto Ilustracija / Shutterstock

Science alert/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар