Почетна » ДЕЈЛИ ФЕЈЛ Како су Срби због грешке британског таблоида поново постали ЛОШИ МОМЦИ

ДЕЈЛИ ФЕЈЛ Како су Срби због грешке британског таблоида поново постали ЛОШИ МОМЦИ

од admin
0 коментар

Британски таблоид „Дејли мејл“ још једном је оправдао свој погрдни надимак „Дејли фејл“ (Дневни промашај) након што је њихова новинарка Сју Рид, која се налази у Хрватској, послала причу којом је српску полицију оптужила за нешто што ова није радила. Пошто су словеначки полицајци уз помоћ паса вратили избеглице које су кренуле кроз Словенију ка Немачкој натраг у Загреб, Ридова је известила да су урадили српски полицајци.

Причу Ридове под насловом „Кошмар у ‘Мигрант експресу’: Српска полиција пребацила Сиријце у ‘специјалне вагоне’ пре него што их је послла натраг у Хрватску“ преносимо у најважнијим деловима овде:

Слика његове хероине, немачке канцеларке Ангеле Меркел, закачена је за дрво поред њега док седи на трави испред мигрантског хостела усред Европе. Брадати Сиријац Абу Нордин маше ка нашој камери како би показао наруквицу на којој црвеним словима пише „Немачка“.

Хрватски полицајац с имигрантском бебом у Товарнику

Он је одлучио да стигне тамо, али у осам ујутру у четвртак и даље је био заглављен у Хрватској, као и хиљаде других миграната. Како је јутро одмицало, још више миграната је стизало у хостел у близини центра Загреба, престонице Хрватске.

Дошли су преко Србије након што их је полиција уз помоћ сузавца и водених топова одвратила од мађарске границе, па су одабрали алтернативну руту кроз Хрватску ка Немачкој. Испред њих је стајала Словенија, која је одмах казала да илегални мигранти неће бити пуштени и да ће на границу бити послата полиција за разбијање демонстрација опремљена псима како би их зауставила у проласку даље.

– Идемо у Словенију. То је пут ка Аустрији и Немачкој – казао је Халијан Ханад, 34-годишњи отац петоро деце која су, како нам је речено, и даље у Раки, сиријском граду под контролом Исламске државе.

Фотограф Џејми Вајзмен и ја били смо једини новинари у возу. Наши сапутници су били све видније узбуђени како је воз убрзавао. Мислили су да су побегли из Хрватске и да ће ускоро бити у Немачкој.

Имигранти чекају воз за Словенију

Али, онда, мало након седам сати увече, воз је заустављен на станици Добова статион. На перону и колосеку стајало је 20 словеначких полицајаца и пограничних службеника који су га опколили.

Ушли су у воз и проверили путницима пасоше, пре него што су изашли. Али, нису отишли за дуго. После 30 минута у воз, који је и даље био у станици, поново је ушла полиција. Пролазили су кроз вагон говорећи Сиријцима да морају да асе преместе у задњи део воза заједно са својим пртљагом.

– Имамо вагоне који су специјално за вас – рекао је насмејани полицајац у плавој униформи са златним украсима и наизглед ми намигнуо, пошто је знао да сам Британка.

Напољу на перону парадирали су добермани идући горе-доле са својим чуварима. Ускоро је све било готово. Преварени, мигранти су схватили да су вагони у којима су сада били у међувремену откачени и да је воз наставио без њих.

Када су видели да су остављени, неких 150 миграната из вагона одбили су воду коју им је до нео локални „Црвени крст“. Онда су покушали да искоче из вагона на словеначку територију, али их полиција са псима вратила унутра. У тмини ноћи, два вагона са незадовољним мигрантима одвучена су натраг у Загреб.

Н. В.     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар