Почетна » ДОЛИВАЊЕ УЉА НА ВАТРУ Албанија и Косово отворено прете Македонији

ДОЛИВАЊЕ УЉА НА ВАТРУ Албанија и Косово отворено прете Македонији

од admin
0 коментар

Ситуација у Македонији се после немира у Куманову овог викенда још није стабилизовала, а из суседства се долива уље на ватру и из Албаније и са Косова влади у Скопљу стижу отворене претње, пише данас немачки конзервативни дневник „Велт“.

Сумирајући биланс сукоба овог викенда „једне албанске банде“ са македонском полицијом у коме је погинуло укупно 22 особе и било више рањених, лист пише да у међувремену немир стиже и до политике и да се развија динамика која би даље могла да погорша ситуацију, уместо да је смири.

Влада у Тирани реаговала је на развој догађаја у суседној Макеоднији, како се наводи, нескривеним претњама, указујући да би разбуктавање етничког конфликта било разорно по Макеоднију и захтевајући од Скопља да се побрине за боља права албанске мањине.

У Албанији се сматра могућим да је македонски шеф владе провоцирао конфликт са деловима албанске мањине како би осигурао своју власт, преноси „Велт“

Зоран Заев

Лист подсећа да од фебруара трају демонстрације против премијера Николе Груевског, чију оставку тражи вођа опозуиције Зоран Заев, од када се сазнало за шпијунирање и надгледање 20.000 људи, међу којима су новинари, опозиционари и амбасадори.

Немачки дневник преноси и да је шеф српске Војно-безбедносне агенције Петар Цветковић окривио западне силе да подржавају пројекат Велике Албаније и рекао да је Београд упозоравао македонско вођство на могуће нападе милитантних Албанаца.

У Скопљу је Груевски говорио о победи, тврдећи да је полиција, акцијом против једне албанске групе, спречила убиство 8.000 људи, пише „Велт“, оцењујући да је то, очито, било веома јако претеривање и знак како влада у Скопљу жели ситуацију да искористи за унутрашњо-политичке циљеве.

Указујући да су Косово и Албанија за пуну интеграцију у Европској унији и да Србија, као кандидат за чланство у ЕУ и Бугарска као члан ЕУ, увек имају у виду бриселску перспективу, теза да је ЕУ незаобилазни фактор стабилности на Балкану могла би у случају Македоније бити више од једне празне фразе.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар