Почетна » ЕКСКЛУЗИВНО Српски пилот спасао путнике после експлозије у авиону

ЕКСКЛУЗИВНО Српски пилот спасао путнике после експлозије у авиону

од admin
0 коментар

Пилот Владимир Водопивец (64) из Београда успео је јутрос да безбедно спусти авион са 74 путника и чланова посаде на аеродром у Могадишу у Сомалији након што је експлозија разнела део трупа код десног крила летелице, сазнаје „Блиц“. Светски медији оцењују да је пилот „учинио немогуће”, јер је инцидент прошао без жртава.

– Пола сата пошто смо полетели са аеродрома у Сомалији, на 3.300 метара висине зачула се страшна експлозија. Путници су почели да вичу, а ја сам се одмах вратио на аеродром. На срећу, нико није теже повређен – прича Владимир Водопивец.

Водопивец је то испричао свом пријатељу из Београда, а да ситуација није била нимало наивна показује и фотографија оштећеног авиона на чијем је трупу, код десног крила, експлозија направила рупу величине три прозора.

Deo trupa sa desne strane potpuno je uništen nakon eksplozije

Део трупа са десне стране потпуно је уништен након експлозије

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Сомалијски министар саобраћаја Али Ахмед Џем Џангели тврди да инцидент није био смртоносан, јер су сви путници спасени тако што је авион приземљен, а да ће истрага показати узрок експлозије.

Avion nakon sletanja na aerodrom u Mogadišu

Авион након слетања на аеродром у Могадишу

– Не желимо да прејудицирамо ко стоји иза експозије. За сада не знамо ни да ли је у питању технички проблем или самоубилачки напад. Највећа брига нам је била да спасемо путнике и избегнемо сценарио да остану заробљени у запаљеном авиону – казао је сомалијски министар.

Међутим, медији спекулишу да се ипак ради о самоубилачком нападу, да је експлозив највероватније унео неко од путника, пошто на то указују трагови на делу авиона који је оштећен, а грађани Балкада, насеља у близини Могадиша, кажу да су видели експлозију и како у том тренутку „са неба пада запаљено тело“. Како преноси ЦНН, позивајући се на изворе блиске истрази, анализе на уништеном делу авиона показале су “остатке експлозива”, што указује на то да се ипак ради о бомби.

Слично мисли и искусни пилот.

– Мислим да је реч о бомби, али на срећу није оштећен управљачки систем, па сам могао да се вратим и слетим на аеродром. Ово ми се никада у животу није догодило. Изгубили смо притисак у кабини. Хвала Богу да се све добро завршило – рекао је Водопивец непосредно након инцидента свом пријатељу.

Водопивец, рођени Београђанин, искусан је пилот који је радио у ЈАТ-у и „Монтенегро ерлајнзу“, а последњих година лети у Африци, пошто се запослио у „Дало Ерлањсу“. Ускоро ће, каже његов пријатељ, отићи у пензију.

Embedded image permalink

Пилот је, пишу британски медији, извео невероватан подвиг јер је успео да у таквим условима окрене авион и безбедно слети на аеродром. Летелицу су дочекале спасилачке екипе. Спасиоци су били шокирани када су угледали огромну рупу на десној страни трупа летелице, одмах иза Р2 врата.

Званичници на аеродрому истакли су да су сви путници и чланови посаде преживели инцидент, али је најмање троје путника лакше повређено. Путници су такође испитани о свему што се догодило.

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Ово није први пут да је неки авион принудно слетео на аеродром Аден Аде. Средином 2013. године је авион са председником Сомалије Хасаном Мохамедом, који је путовао у Јужноафричку републику, принудно слетео пола сата након узлетања због квара на мотору.

Наставили да раде након грађанског рата

„Дало ерлајнс“ је сомалијска компанија, седиште јој је у бесцаринској зони у Дубаију, а пружа услуге на Рогу Африке и на Средњем истоку. Званичног коментара из ове компаније још нема.

 

Марко Ташковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар