Почетна » Европска унија је пред ПУЦАЊЕМ

Европска унија је пред ПУЦАЊЕМ

од admin
0 коментар

„Више се не ради о кризи ЕУ. Ми се сада крећемо у правцу анархије“, упозорио је Жан Аселборн, бивши председавајући ЕУ.

– До 7. марта ћемо знати да ли је на грчко-турској граници дошло до радикалног смањења броја избеглица – изјавио је јуче Томас де Мезијер, министар унутрашњих послова у влади канцеларке Ангеле Меркел.

Де Мезијер је упозорио да ће се у случају да Европа не пронађе консензус посегнути за “алтернативним мерама” које нису прецизиране, али не звуче обећавајуће.

500 НА ДАН

Док Европа и свет узалуд чекају на свеобухватно решење ЕУ за избегличку кризу, политички односи унутар Европе су на ивици пуцања. Растући популизам у Аустрији натерао је Беч да каже – доста! Аустрија је увела контроле на границама и ограничила прилив избеглица на 500 дневно, чиме је недвосмислено задала ударац ЕУ и Меркелиној политици “отворених врата”.

У међувремену, Аустрија и Грчка повели су дипломатски рат јер представници Грчке нису били позвани у Беч на велики међудржавни скуп земаља Балкана и Аустрије о мигрантима. Незадовољство Атине кулминирало је повлачањем грчког амбасадора из Аустрије на консултације, а јуче је Јохани Микл-Лајтнер, аустријској министарки унутрашњих послова, одбијен захтев за посету Грчкој.

Од даље ескалације кризе страхује и Димитрис Аврамопулос, европски комесар за избеглице, који је изразио бојазан да ће се “цео европски систем урушити” уколико не буде видљивих резултата у сарадњи ЕУ и Турске, која би у замену за милијарде из европског буџета требало да заустави талас избеглица.

КОЛАПС СИСТЕМА

Европа је после свега подељена на интересне групе од којих се избегличкој политици канцеларке и прихватању избегличких квота најоштрије противи Вишеградска четворка – Пољска, Словачка, Чешка и Мађарска.

Уколико због миграната падне Шенген, главни стуб ЕУ, цела заједница доведена је у питање. Белгија је последња у низу држава које су суспендовале договор о слободном кретању. Претходно су то урадиле Немачка, Аустрија, Француска, Шведска, Данска и Норвешка, која није чланица ЕУ, али јесте део Шенген зоне.

Наредних 10 дана, до 7. марта, показаће да ли ЕУ има снаге да превазиђе највећу кризу у својој историји. А британски референдум о напуштању уније нас тек очекује…

М. Пејић, В. Филиповић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

4 × 4 =