Почетна » Финци су помоћу КиВа методе искоренили вршњачко насиље: Мења правила у групи

Финци су помоћу КиВа методе искоренили вршњачко насиље: Мења правила у групи

од Други Пишу
0 коментар

КиВа метода је иновативни фински програм за борбу против малтретирања у школама, заснован на истраживању и на доказима за спречавање агресије и заустављање узнемиравања у школама као и ван ње.

Промовише личну добробит и образовање, и пружа адекватне алате за искорењивање случајева малтретирања и узнемиравања, као и стално праћење ситуације у школама.

Укључује план намењен свим ученицима који су фокусирани на превенцију малтретирања, као и низ акција које треба применити када се открије случај узнемиравања и окончати ситуацију.

Шта је КиВа метода?
То је финска метода која се бори против малтретирања, промовишући добробит и образовање у школи. Усмерена је ка имању не само најбољег образовног систем већ и једног од најбољих система против малтретирања.

КиВа долази од финске речи „Kiusaamista Vastaan“ што значи против малтретирања. Настала је на Универзитету у Туркуу 2007. године, а реализују га стручњаци за ову материју и финансира Министарство просвете и културе.

Чак 90 одсто школа у Финској користи ову методу, која се већ проширује и примењује у другим школама у Белгији, Шведској, Естонији, Уједињеном Краљевству, Новом Зеланду и Шпанији, што доказује њен успех и ефикасност.

КиВа је научно доказана бројним научним студијама, а њени ефекти се такође процењују. Поред тога, професионалци који користе ову методу морају бити обучени у програму.

Овај програм се фокусира на смањење, спречавање и контролу узнемиравања међу ученицима било које врсте, укључујући малтретирање путем интернета. Фокусирање је првенствено на сведоке и гледаоце и то је кључни аспект програма, а не искључиво фокус на жртву или жртве.

„КиВа покушава да промени правила која владају у групи. Унутар групе су и остали, они људи који не малтретирају, који посматрају, који су сведоци и који се смеју. Кроз ту невербалну комуникацију они преносе поруку да је оно што се дешава забавно или добро, чак и ако имају другачије мишљење“, сматра Кристина Салмивали, професорка психологије и једна од креатора програма.

Циљ је да група увиди да узнемиравање није забавно, да га није потребно толерисати, да га не треба посматрати као дечје ствари и да се не мора заузети пасиван и неутралан став.

Група треба да учествује тако што ће да заустави узнемиравање тако што неће подржати узнемиравање. Група треба да пружи подршку и заштиту жртви да види да није сама.

Садржај програма
Програм се састоји од три целине:

За узраст од 6 до 9 година
За узраст од 10 до 12 година
За прелазак на средње образовање, доступно само у Финској
Има специфичан материјал за наставнике, ученике и родитеље, то је програм који је трајно уграђен у школе.

Састоји се од 10 часова и радова који се изводе током курса, а где ученици похађају часове, дебатују, спроводе активности и групни рад на узнемиравању и поштовању других.

Ученици добијају часове о томе како побољшати суживот и знање о различитим врстама узнемиравања, уз лекције о поштовању и емпатији, учење кроз помоћне материјале, аудиовизуелне материјале, видео игрице. Као и материјали за наставнике и разговори за родитеље.

Поред тога, постављено је и виртуелно поштанско сандуче за оне ученике који нису хтели да изнесу своју ситуацију пред другим друговима из разреда и преко њега да кажу да су жртве, или да ученици пријаве ситуације којима су сведоци.

Ту су и рекреативци, који су заправо ученици који носе рефлектирајуће прслуке, како би подигли свест и запамтили да су и они одговорни за безбедност свих.

С друге стране, свака школа има тим од три професионалца који реагују чим сазнају за ситуацију малтретирања или сајбер малтретирања.

„Прво делују као филтер, да препознају да ли се ради о систематском узнемиравању. Затим се састају са жртвом ради подршке и помоћи. Такође разговарају са онима који узнемиравају како би били свесни својих поступака и мењали их“, објаснила је Кристина Салмивали.

Финска се сматра једном од најиновативнијих земаља у Европи и земљом са једним од најбољих образовних система на свету, према извештајима ПИСА.

Доказ о ефекасности програма
У Финској је процењено кроз једну студију да КиВа метода смањује малтретирање и виктимизацију и повећава мотивацију, академско постигнуће, перцепцију позитивне климе у групи, као и смањење анксиозности и депресије.

Након интервенције, 98 одсто жртава је рекло да им се ситуација побољшала.

Подаци из више од 1.000 финских школа показали су да је након прве године имплементације програма малтретирање и узнемиравање значајно смањено.

Овај програм је освојио Европску награду за превенцију криминала (2009.), награду за најбољу социјалну политику (2012.) и Националне награде 2008, 2010, 2011. и 2012. године, пише  Lifepersona.com.

Shutterstock/Lopolo

Н1 Београд

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар