Почетна » ИСИС ПРЕТИ: Џихадисти на листу за покољ, после Турске, ставили и Србију!

ИСИС ПРЕТИ: Џихадисти на листу за покољ, после Турске, ставили и Србију!

од admin
0 коментар

Након стравичног терористичког напада у Истанбулу, Исламска држава је обелоданила мапу света са обележјима земаља у којима бујају њихове ћелије, односно држава у којима су могући напади џихадиста или су се, као у случају Француске, Белгије и Турске, већ десили.

Према тој мапи, коју је објавио британски Дејли мирор, Србија је земља повећаног ризика од напада крвника ИСИС.

Домаћи војни аналитичари и стручњаци за безбедност указују на прекопотребну сарадњу Србије са страним службама које имају веће ресурсе како би утврдили степен опасности јер, како кажу, има великог разлога за опрез.

Исламисти су навели седам земаља Европе у којима имају јака упоришта, док је наша земља у групи оних у којима им утицај јача, а тиме и опасност по становништво.

Џихадисти Сирију и Ирак наводе под своју територију, док Либију, Авганистан, Египат, Јемен, Сомалију, Нигерију, Чеченију и Филипине виде као готово свршену ствар за њих у смислу оних које су на реду за освајање.

Професор Факултета безбедности Зоран Драгишић указује које су могуће мете, као и да смо већ имали проблема са исламским фанатицима.

– Повећан ризик значи да су им већ одређене мете, а то могу бити амбасаде, страна привредна предузећа… Не треба заборавити да је српски народ био прва мета Ал Каиде деведесетих година. То су све разлози који чине да се и те како провере оваква упозорење из страних медија – поручује Драгишић, који верује да се тим поводом већ увелико нешто и предузело.

– Грађани треба да верују својој држави јер имамо респективан обавештајни систем, наше службе прате шта се дешава и прате се одређени припадници терористичких организација – каже он.

Полицијски експерт у пензији Марко Ницовић наводи да је важно да Србија размењује информације с великим обавештајним службама у Америци, Европи и Русији.

– Те службе покривају електронску међусобну комуникацију тих групација – објашњава он и додаје да безбедносне мере подразумевају ангажовање полиције која мора пред одржавање неког већег скупа, попут Егзита, да добије информације из подземља да ли се нешто дешава.

Директор Војнобезбедносне агенције, бригадни генерал Петар Цветковић, није био у могућности да нам одговори на питање да ли ће Србија појачати мере опреза. Ни министар полиције Небојша Стефановић јуче није одговарао на наше поруке по овом питању.

Ко су крвници из Истанбула
БОМБАШИ ИЗ РУСИЈЕ, УЗБЕКИСТАНА И КИРГИСТАНА

Тројица бомбаша самоубица која су извела напад на аеродрому у Истанбулу, усмртивши 42 особе, јесу из Русије, Узбекистана и Киргистана, изјавио је неименовани турски званичник, пренео је Ројтерс. То потврђује упозорења аналитичара да Исламска држава све чешће за своје крваве нападе користи борце из иностранства. Процењује се да с Балкана (БиХ, Црне Горе, Србије, Албаније) у редовима ИС има преко 1.000 бораца. Део њих се вратио с ратишта у Сирији и Ираку и од њих прети највећа опасност. Турска полиција је јуче ухапсила 13 особа, међу којима троје страних држављана, у вези с нападом у Истанбулу.

Александар Радић
МАПА ДЕФИНИШЕ РЕАЛНО СТАЊЕ СТВАРИ

Војни аналитичар Александар Радић тврди да је мапа коју је наводно објавио ИСИС и прецизна дефиниција стања ствари у свету кад је тероризам у питању.- Србија јесте земља повећаног ризика. Нисмо епицентар збивања, али то не значи да ризик не постоји. Важно је контактирати са страним службама које имају приступ и ресурсе да прате ситуацију на Блиском и Средњем истоку – каже Радић и додаје да се на ризичним скуповима у Србији предузимају мере физичког обезбеђења, али да се у пракси показало да кад терористи одлуче да крену у акцију, „тад буде касно“.

 

(kurir)

Можда ти се свиди

Оставите коментар