Почетна » Из рушевина у Сирији спасена тек рођена беба, пупчаником још везана за маму

Из рушевина у Сирији спасена тек рођена беба, пупчаником још везана за маму

од Други Пишу
0 коментар

У рушевинама куће у сиријском Јандерису, месту које је у понедељак тешко погођено катастрофалним земљотресом, спасиоци су пронашли живу, тек рођену бебу које је пупчаником још била повезана с мајком која није преживела.

Девојчица је једина преживела из породице чији су сви чланови погинули у урушавању четвороспратнице.

У том селу на граници с Турском спасиоци су извукли тела њезиног оца Абдулаха Млеихана, мајке Афре, три сестара, брата и тетке.

 

„Трагали смо за Абу Рудајном (Абдулахов надимак) и његовом породицом. Прво смо пронашли његову сестру, а онда жену и њега, били су једно поред другог“, рекао је за АФП пријатељ породице Халил Савади који је био у стању шока.

„Затим смо чули неки глас док смо копали (…) и убрзо смо пронашли малену, Богу хвала“, рекао је.

Дете је пупчаном врпцом још било повезано с мајком. „Пресекли смо је и мој рођак је превезао дете у болницу“, додао је Халил Савади.

На видеоснимку која кружи друштвеним мрежама може се видети како мушкарац усред рушевина подиже дете у рукама потпуно голо, прашњаво и с пупчаником који виси.

Спасиоци су одмах умотали дете јер је температура била око нуле и превезли га у болницу у оближњем Африну.

Док се чека идентификација осталих чланова породице, Халил Савади изговара њихова имена. „Прогнани смо из Деир Езора, Абдулах је мој шурак, ожењен сам његовом сестром“, рекао је.

Породица је избегла из нестабилне покрајине Деир Езора на исток, мислећи да ће бити сигурнији у Јандерису, селу које од 2018. контролишу турске снаге и протурске побуњеничке групе.

Педесетак кућа се срушило у том месту на северозападу Сирије, сразмерно близу епицентра потреса у Турској, где рушевине леже уз пут, извештава новинар АФП-а с места догађаја.

У земљотресу који је погодио Турску и Сирију погинуло је више од 5.000 људи. Само на подручју изван контроле сиријског режима, где помоћ тешко стиже, засад има око 800 мртвих.

Бели шлемови, спасиоци који делују на том подручју, кажу да се више од 200 зграда до темеља срушило.

Та група је у уторак позвала међународне хуманитарне организације да помогну настрадалом и запуштеном подручју.

„Времена нема. Стотине људи још леже под рушевинама“, упозорили су.

Izvor: Twitter/rami498/Screeshot

Хина/АФП/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар