Почетна » ЈЕР ЖИВОТ ВРЕДИ НАЈВИШЕ Ово је град који се одрекао прославе нове године и скупио новац за лечење болесног дечака за 24 сата!

ЈЕР ЖИВОТ ВРЕДИ НАЈВИШЕ Ово је град који се одрекао прославе нове године и скупио новац за лечење болесног дечака за 24 сата!

од admin
0 коментар

Одлука првог човека једног малог града у БиХ да новац намењен јавној прослави Нове године искористи за лечење тешко болесног детета, изазвала је велику пажњу јавности и ван ове земље.

На крају је прича објављена у медијима постала прави регионални хуманитарни пројекат.

Наиме, општина Какањ ће новац који је требало да буде потрошен за прославу на отвореном преусмјерити на рачун седмогодишњег дјечака који болује од тумора на мозгу. Одговор јавности на ову вијест био је тренутан. Новац потребан за операцију, читавих, и за обичног човјека готово незамисливих, 130.000 марака сакупљено је у року од 24 сата, преноси Н1.

Примјер из Какња улева наду да, и поред тога што су људи оптерећени временом у којем живе, ипак нису изгубили осећај за добро.

Начелник општине Какањ, Нермин Мандра, човек чији је неуобичајени потез изазвао тренутну реакцију јавности, с оваквом оценом се слаже и наглашава да је новац за прославу Нове године био тек мали део потребног.

– Ради се о износу од 8.000 марака, а знамо да је за лечење потребно 130.000, а онда су се укључили сви и деца у школама и волонтери на улицама, посебно наши привредници – истакао је Мандра.

Един Бјелопољак из Удружења послодаваца општине Какањ описује како је, непланирано, сакупљен читав износ за лечење оболелог детета.

– Мислим да је цифра од 100.000 КМ премашена у року од 24 сата. Наравно то није све, акција је кренула спонтано. Окидач за све је друштвена мрежа и укљученост локалне самоуправе која је на један феноменалан начин одговорила – казао је Бјелопољак.

Грађани Какња, који су су путем друштвених мрежа дали велики публицитет овој хуманитармој акцији, не крију одушевљење реакцијом општинског начелника.

– То је један врло леп гест и ова општина је вреднија од 10 других у БиХ искључиво због начелника Нермина Мандре – кажу Какањци.

Глас о овој какањској хуманој причи преко ноћи се проширио по целом свету. Значајно је да подршка није остала само на речима.

– Било је уплата из Љубушког, са Пала, из Мостара, један огроман број уплата из Сарајева, из Европе, из далеке Америке. Дакле на једном хуманом гесту ујединио се читав регион – казао је начелник Какња Нермин Мандра.

У послеподневним сатима у Какњу је објављено да су средства потребна за операцију оболелог детета прикупљена. Порука из овог града не говори само о хуманости. Ово је такође пример одговорног трошења народног новца, али и поука да је један живот вреднији од ватромета и скупих концерата.

Н1/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар