Почетна » Карневал у Рију ове године би могао да буде ПОГУБАН

Карневал у Рију ове године би могао да буде ПОГУБАН

од admin
0 коментар

Карневал у Рио де Жанеиру могао би да доведе до рапидног ширења вируса Зика, сматрају епидемиолози. Они упозоравају да велика концентрација људи на једном месту представља „запаљив вирусни коктел који би врло лако могао да експлодира и убрза ширење зике“.

Водећи бразилски виролог др Серђо Симерман истиче да у опасности није само Бразил, већ и остатак света.

– Као што знате, карневал у Рију је огромна туристичка атракција. Врло је реална могућност да се бројни туристи заразе и затим пренесу болест у своју матичну земљу. Толики број оскудно одевених људи, од којих ће већина заборавити да нанесе заштиту против комараца, плесаће на улицама које ће врло брзо бити преплављене смећем. То је идеална подлога за ширење заразе – каже др Симерман.

Karneval moguće leglo zaraze

Бразилски виролог је подсетио на предвиђања да ће за време карневала падати киша, што ће створити савршене услове за узгој комараца који преносе вирус зика.

Поред комараца, зика се може пренети и сексуалним путем, а познато је да забава у Рију не може да прође без тога.

Упркос томе, бразилске власти саопштиле су да се организација карневала одвија по уобичајеној агенди, те да никаквих промена због опасности од зике неће бити.

Мере предострожности су већ предузете, с обзиром да увелико траје запрашивање читавих градова широм Бразила и остатка Јужне Америке.

Поред опасности од комараца и заразе зиком путем сексуалног односа, бразилски државни здравствени институт саопштио је јуче да је по први пут пронашао активан вирус зика у узорцима пљувачке и урина, те да ће истражити могућ пренос болести путем тих телесних течности. Такође, Светска здравствена организација упозорила је јуче на још један потенцијални начин преношења опаког вируса.

Mere predostrožnosti uveliko traju

– Ширење зике могуће је и путем трансфузије крви. Открили смо да се најмање двоје људи заразило управо на тај начин – изјавила је на конференцији шефица СЗО Маргарет Чан.

Стране владе апелују на туристе да избегавају земље у којима има комараца који преносе зика вирус, а сам Бразил је нарочито саветовао трудницама да не долазе на Олимпијаду. Уочи Карневала, градске власти Рија најавиле су програм дезинсекције и дератизације локација ларви комараца који ће бити интензивиран уочи Олимпијаде.

Карневал се суочава и са последицама рецесије и економске кризе
попут остатка Бразила и Рио де Ззанеиро се бори са дубоком рецесијом и економском кризом која није заобишла ни карневалску индустрију. Велике плесне школе на Самбадрому жале се да се градски фонд испразнио, а све је мање и приватних спонзора. – Ситуација је тешка већ четири или пет година, али ове године је још горе зато што су сви у кризи и цене расту – каже директор једне од школи самбе Марсио де Соуза. Слично тврде и продавци сувенира и костима за неформалне уличне журке. – Радња је скоро празна. Ранијих година било је пуно људи. Могла сам да продам костиме у вредности од 15.420 долара за недељу дана, а сад ћу бити задовољна ако продам четвртину тога – каже продавачица Суад Модас.

Карневал у Рију кулминацију достиже у недељу и понедељак ноћ када се на чувеном Самбадрому представници најпознатијих школа самбе надмећу својим кореографијама и изузетним костимима.

В. Ф. , Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар