Почетна » ЛИБИЈА Међу медицинарима које су киднаповали припадници Исламске државе нема српских држављана!

ЛИБИЈА Међу медицинарима које су киднаповали припадници Исламске државе нема српских држављана!

од admin
0 коментар

Амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица изјавио да нема Срба међу 20 медицинских радника које је отела група од 30 наоружаних милитаната Исламске државе у Сирту

ТРИПОЛИ – Ниједан српски држављанин није отет у Сирту, изјавио је Тањугу амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица.

„Проверили смо све информације и утврдили да, према подацима које смо прикупили, ниједан српски држављанин у Сирту није киднапован“, рекао јеПотежица, после вести ЦНН да међу групом од 20 медицинских радника, које је наводно из оболнице у том граду отео ИСИЛ, има и српских држављана.

Потежица је додао да је у Сирту укупно девет држављана Србије, од којих су једна докторка и једна медицинска сестра пребачене у међувремену у Триполи. Оне су, каже амбасадор, пребачене са једном мањом групом људи, у организацији болнице у којој су радиле, и сада су у једном хотелу у Триполију.

„Остали нису показали намеру да напусте Сирт, остали су тамо да раде, и данас нормално раде, и са свима њима је амбасада била у контакту“, рекао је Потежица.

Једна од седам преосталих држављана Србије је покушала да се пребаци у неко друго место, али је на једном контролном пункту аутобус у којем се налазила поред осталих путника враћен у Сирт. Њу су, наводи Потезица, у болници у којој је запослена замолили да остане, уз гаранције безбедности, и она је то прихватила.

Сви српски држављани у Сирту данас нормално раде, неки су ишли и по плату, истакао је амбасадор Србије, и додао да они сматрају да засад нема потребе да напустају Сирт, јер су им дате безбедносне гаранције. Међу њима је једна четворочлана породица, муж, жена и двоје деце, једна жена са сином и жена која је враћена са контролног пункта.

Иначе, конзул је у међувремену разговарао у Триполију са докторком и медицинском сестром које су стигле из Сирта и оне су добро.

ЦНН је пренео раније током дана да су припадници Исламске државе киднаповали су око 20 медицинских радника у Ибн Сина болници у Сирту, у Либији. Група од 30 наоружаних милитаната Исламске државе напала је болницу док је аутобус чекао да повезе раднике који нису држављани Либије. Објављено је да је највећи број отетих радника са Филипина, док су неки од њих држављани Украјине, Индије и Србије.

 

ВУЧИЋ: ПРОВЕРАВАЈУ СЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О НАВОДНОЈ ОТМИЦИ

ПРЕМИЈЕР Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у току провера информације о наводној отмици српских медицинских радника у Либији, и да је веома забринут због тих информација. Вучић је новинарима у Обреновцу рекао да је тим поводом на вези са шефовима служби безбедности.

„Веома сам забринут због тих информација. Знате да смо пре годину и по дана успели да спасемо петорицу наших грађана из Либије“, подсетио је премијер.

Он је додао да ће све информације бити доступне јавности чим буду проверене.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар