Почетна ОсталоСвет ЉУДИ ОД ЧЕЛИКА Ово су најопасније специјалне јединице на свету

ЉУДИ ОД ЧЕЛИКА Ово су најопасније специјалне јединице на свету

од admin
0 коментар

Елитне специјалне јединице су најбољи део војске који једна држава може да понуди. Специјалци представљају сам „крем“ безбедносних снага сваке земље, а ово су осам најбољих специјалних јединица на свету.

Пакистанске „Црне роде“

Специјалне снаге пакистанске војске познатије су као „црне роде“ због јединствених шлемова које носе команданти. Њихов тренинг укључује марш од 50 километара, који се морају прећи за 12 сати, као и спринт од 8 километара, који под пуном опремом морају да пређу за невероватних 40 минута.

У октобру 2009. године, ССГ снаге извеле су једну од најневероватнијих акција спасавања, када су „протуутњали“ пословном зградом коју су запосели талибани.
Свих 39 талаца је спасено, а сви отмичари су ликвидирани.

Шпански специјалци настали од алпиниста

Шпански специјалци (Унидад де Операционес Еспециалес) већ деценијама представљају једне од најбољих европских јединица.

Основани као нека волонтерског војног удружења 1952. године, и то од чланова тадашњег клуба алпиниста, годинама су израстали у једну од најцењенијих специјалних снага на Старом континенту.

Да би постали чланови елитне групе, кандидати пролазе кроз неколико „кругова пакла“. Од десет пријављених регрута, одбијено буде чак 8.

Алфа група из Русије

Дефинитивно једна од најбољих јединица на свету.

Ову антитерористичку групу основао је КГБ 1974. године. Данас служе под патронатом ФСБ-а.

Алфа јединица представља најелитнији део руских специјалних снага. Најтежи и најрискантнији задаци, попут опсаде и организованих терористичких напада додељују се њима.

Памти се и даље њихова муњевита реакција којом су неутралисали бомбашки напад на амбасаду САД у Москви 1979.

Француска „група сенки“

Мало специјалаца на свету може да „стане на црту“ француској Жандармерији (ГИГН). Групу чини 200 посебно тренираних специјалаца који су припремани за најтеже и најнепредљивије ситуације.

Од 1973. године, ослободили су више од 600 талаца у неколико десетина кризних ситуација. По француском закону, забрањено је откривати њихова имена и фотографије.

ГИГН представља својеврсну групу „сенки“, које се појаве само када је потребно решити кризну ситуацију. Једна од њихових најблиставијих интервенција била је 1979. године када је заузета Велика џамија у Меки. Због тадашње забране уласка у Меку свима који нису муслимани, специјалци су се преобратили у ислам, ушли у Меку и помогли саудијским снагама безбедности да ослободе таоце.

Саyерет Маткал – Израел

Израелски специјалци имају мало шире задатке од својих колега са ове листе. Њихово примарно задужење је шпијунажа, односно прикупљање података, које се често обавља иза непријатељских линија, па тек онда антитерористичке активности.

Свако ко жели да постане члан ове јединице шаље се у камп Гибуш, где пролази кроз страховит темпо психофизичког тренинга, под константним надзором лекара и психолога. У камп се иде на личну одговорност, а регрути потписују документ којим потврђују својевољно приступање програму.

Њихова акција спашавања таксисте Елијахуа Гурела се и данас препричава. Несрећни Израелац киднапован је након што је возио четворицу Палестинаца у Јерусалим. Припадници Маткала су га пронашли закопаног у рупи дубокој 20 метара, у напуштеној фабрици на ободима Јерусалима.

Британски САС: Ко се усуди, тај и успе

Мото британских специјалних снага је „Ко се усуди – тај и успе“. Њихов допринос америчкој инвазији на Ирак оцењен је као „непроцењив“.

Када не помажу америчким колегама у њиховим акцијама широм планете, баве се антитерористичким акцијама на тлу Уједињеног краљевства.

Британски специјалци голи у срцу прашуме

Специјалне снаге британске морнарице представљају еквивалент америчким „фокама“. Припадници се бирају по веома строгом критеријуму. Један од кампова налази се у прашумамама Белизеа.

Кандидати се голи, без иједног комада одеће, остављају у срцу прашуме на 96 сати. Ко преживи, иде на следећи ниво. То је психолошко тестирање, где се приступа суровим методама испитивања. Ко прође и то, може да се похвали да је припадник СБС-а.

Познате америчке „фоке“

Свакако једна од „најизвиканијих“ специјалних јединица на свету, и то са пуним правом.

„Фоке“ представљају сам крем америчке војске. Нњихов тренинг делује застрашујуће: 42 склека, 50 чучњева и 2 претрчана километра. Све то за 11 минута.

Ово је стандардни тест физичке спреме који сваки кандидат мора да прође пре него што се уопште и почне са његовим тестирањем, којим се утврђује да ли је „погодан материјал“.

В. Ф.    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар