Почетна » ЉУДИ СКАКАЛИ У МОРЕ БЕЖЕЋИ ОД ВАТРЕ Букти пола црногорског приморја, председници општина МОЛЕ ВЛАДУ ЗА ПОМОЋ

ЉУДИ СКАКАЛИ У МОРЕ БЕЖЕЋИ ОД ВАТРЕ Букти пола црногорског приморја, председници општина МОЛЕ ВЛАДУ ЗА ПОМОЋ

од admin
0 коментар

Више од половине црногорског приморја је захваћено ватром – шумски пожари букте од Херцег Новог до Сутомора, а ватрогасци не могу да их ставе под контролу због јакопг ветра. Најдраматичнији је пожар на полуострву Луштица, због кога су мештани и турирсти евакуисани, а спасилачке екипе су их евакуисале и чамцима, јер су путеви такође у зони ватре.

Председници неколико приморских општина апеловали су на Владу Црне Горе да предузме хитне мере, и да се обрати земљама региона за помоћ – Србији, Хрватској и Босни.

Херцег Нови: Скакали у море бежећи од ватре, општина зове све способне грађане да помогну

На полуострву Луштица, на херцегновоском делу, данима букте пожари у близини туристичких места Росе и Жањице. Ситуација је, по речима сведока, из дана у дан све озбиљнија, а људи су данас скакали у море бежећи од ватре и у води чекали помоћ око сат времена. Ватра се шири и према Жањицама и Миришту, а гори и око Плаве шпиље, јавио је Радио Јадран.

Спасилачке екипе морале су чамцима да превозе угрожене у Дом здравља у Херцег Новом, са супротне стране Бококоторског залива, јер су путеви на полуострву одсечени пожарима.

Екипе ватрогасаца су на терену већ трећи дан и гасе пожаре који, ношени јаким ветром, букте шумама километрима уз морску обалу, где спаљују макију и ниско растиње.

 

Међу евакуисаним људима, њих око 300, има и Срба, међу којима и мајка са четворомесечном бебом, али за сада није било повређених.

– Пожар има два жаришта, ватрогасци још нису успели да га локализују, а у току је евакуација још пет наших држављана – кажу за „Блиц“ у МСП-у.

Представници Општине Херцег Нови позвали су грађане да се укључе у гашење пожара на Луштици, а како незванично сазнаје Блиц, могуће је да ће влада Црне Горе затражити помоћ од Србије.

Како јављају „Вијести“, на опожарено подручје стигао је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и председник општине Херцег Нови Стеван Катић. Око 15 сати пожар су почела гасити и два авиона МУП-а Црне Горе.

Катић каже да је ситуација на терену катастрофална, јер на свим деловима Луштице помало тиња ватра и пожар.

“Најкритичније стање је у Беговићима, гдје се наше снаге боре да ватра не оде доњим путем према Жањицама јер је ту заиста неприступачан терен. Два авиона су стигла, почели су да гасе пожар, али је то недовољно па смо упутили апел да се затражи помоћ од држава из региона. Не могу авиони да погасе све то. Гори на све стране. Добили смо информацију да је у Ђурашевићима у Општини Тиват два пута интервенисао авион, пошто су ту најугроженије куће, такође у Беговићима је катастрофално стање,“ рекао је Катић.

„Тражите помоћ од Србије“: Хитан апел премијеру Црне Горе

Председници општина Херцег Нови, Котор и Тиват, Стеван Катић, Владимир Јокић и Снежана Матијевић упутили су премијеру, Душку Марковићу и МУП Црне Горе захтев за хитан ангажман авијације у гашењу пожара на Луштици.

– С обзиром на алармантно стање, сматрамо да је неопходно што пре ангажовати авијацију у гашењу пожара и молимо Вас да хитно предузмете додатне мере и затражите помоћ служби из земаља у региону – Хрватске, БиХ, Србије – истиче се у допису. У свом захтеву су истакли да је ситуација на Луштици и у Бигови алармантна и да борба са пожаром и даље траје.

„У гашењу су заједнички укључене снаге службе Херцег Новог, Котора, Тивта и Будве, затим ДВД Кртоли, бројни мештани и привредници који се са ватреном стихијом боре нон стоп. Јак ветар који је дувао током целе ноћи, распламасао је ватру и отежао да се ситуација у Бигови и на Луштици стави под контролу. Већина становништва и туриста са подручја захваћеног пожаром је већ евакуисано. Иако су ангажовани сви капацитети којима локалне управе располажу и имамо значајну помоћ добровољаца и служби из других општина, то није довољно за превазилажење тренутне ситуације“, стоји у допису председника три бокељске општине, премијеру Црне Горе, преноси радио „Тиват“.

Најдраматичније код Тивта

Најугроженији крај црногорског приморја је око залива Траште, око Бигова, где се налази и познато летовалиште Плави Хоризонти. Како је незванично сазнала РТЦГ, которска полиција је из Бигове превентивно извела стране држављане.

Из Директората позивају грађане да на број телефон 112 пријаве сваки пожар који примете, те додају да уз гарантовану анонимност могу пријавити и сумње на подметање пожара.

– Ситуација је тешка… Село Бигово је угрожено па смо наредили делимичну евакуацију. Боримо се и надамо се да ћемо брзо угасити пожар. Најаве су да ће бити олујни вјетар, па је могуће да ватра прескочи дио пута и да настави напредовање према кућама – казао је за РТЦГ начелник Службе заштите Котор, Максим Мандић.

Пожари од Будве до Бара: Највећи стављен под контролу

Дуж целог потеза од Будве до Бара, преко Сутомора, такође гори ниско растиње. Са великим пожаром који је избио изнад Сутомора и Будве ватрогасци се и даље боре али је, како преноси Радиотелевизија Црне Горе, јуче стављен под контролу.

Припадници Службе заштите спашавања Бара, Будве и Улциња, успели су око 20.30 сати да ставе под контролу велики пожар који се од 17.30 распламсао на Голом брду. Ватра је опустошила борову шуму, а са пожаром се и даље бори више од 20 возила и 50 ватрогасаца.

У тренуцима разбуктавања пожара, начелник Службе заштите у Бару Велизар Чађеновић казао је, за ТВЦГ, да је ситуација веома озбиљна и да је то у 2017. најопаснији пожар са којим се боре барски ватрогасци.

У гашђењу пожара су учествовали и војска и грађани, пренели су медији.

– Боримо да се одбранимо куће од ватре. Трудимо се и да одбранимо цркву Свете Петке у Маљевику – рекао је Чађеновић.

Подгорица: Пожар код „Делте“

У Подгорици, најтеже стање је у Тузима где је на локацији Вранска Гора потенцијално угрожено неколико кућа.

Мањи пожари су на неколико локација на подручју Цетиња и Даниловграда, а како се наводи, тамо нису угрожени ни грађани ни куће.

Велики пожар избио је током поподнева иза тржног центра Делта, а ватрогасци су покушавали да заштите околне куће од ватре.

Како је ЦдМ-у казао командир службе заштите Подгорица, Андрија Чађеновић ситуација је била критична, а саобраћај иза Делте блокиран.

Д.К, Радио Јадран, Радио Тиват, Радио Слободна Европа   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар