Почетна ОсталоСвет Масовни протести широм света: Позив на хитну акцију против климатских промена

Масовни протести широм света: Позив на хитну акцију против климатских промена

од admin
0 коментар

 

Протести су почели на пацифичким острвима – највише угроженим због пораста нивоа мора – и у Аустралији, где су широм земље одржане масовне демонстрације, од великих приобалних градова Мелбурна и Сиднеја до мањих места као што је Алис Спрингс.

Протести су се затим проширили на Јапан, југоисточну Азију, Европу, Африку и Блиски исток.

На друштвеним мрежама могу се видети снимци протеста, од неколико десетина ученика у Абуџи у Нигерији, до десетина хиљада људи на улицама Хамбурга у Немачкој.

Протести, које је инспирисала 16-годишња активисткиња из Шведске Грета Тунберг, одржавају се у око 150 држава, а учесници од влада траже да предузму хитну акцију да ограниче штетне последице климатских промена.

Врхунац штрајка биће у Њујорку, где ће Тунберг, која је номинована за Нобелову награду за мир, предводити протест испред седишта Уједињених нација.

Тунберг је на Твитеру поменула „огромну масу људи“ у Сиднеју која ће, како је твитовала, бити стандард за штрајкове у Азији, Европи и Африци.

Организатори су навели да ће демонстранције бити различите широм света, али да је циљ да се подигне свест о климатским променама и захтева политичка акција да се зауставе фактори који доприносе глобалном загревању.

На самиту Уједињених нација, светски лидери ће ове седмице расправљати о стратегијама за ублажавање последица климатских промена, као што је прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије.

То питање је кључно за поједна острва у Пацифику, која су више пута апеловала на богатије државе да уложе веће напоре на спречавању пораста нивоа мора.

На протесту у Кирибатију, ученици су носили транспаренте на којима је писало „Ми не тонемо, већ се боримо“. Деца на Соломонским острвима носила су традиционалне сукње и дрвене штитове.

На Тајланду, више од 200 демонстраната упало је у министарство за заштиту животне средине, где су легли на под и правили се да су мртви. „Ово ће се догодити ако се сада не зауставе климатске промене“, поручили су неки од учесника штрајка.

У индијској финансијској престоници Мумбају, где су монсуни изазвали поплаве и прекиде у саобраћају, деца из најмање 10 школа придружила су се протестима.

У Кини, највећем извору емисија штетних гасова, протести нису били одобрени. Медјутим, активисти за заштиту животне средини поручили су да ће омладина пронаћи начин да предузме акцију, наводи ВОА.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар