Почетна » Најмање 21 особа погинула, 6 нестало, 100 повређено у невремену у Скопљу, регистровано 800 громова(ВИДЕО)

Најмање 21 особа погинула, 6 нестало, 100 повређено у невремену у Скопљу, регистровано 800 громова(ВИДЕО)

од admin
0 коментар

Најмање 21 особа је изгубило је живот, а шесторо се води као нестало у великом невремену које је захватило Скопље, потврдила је данас скопска полиција

У невремену које је погодило Скопље погинула је 21 особа, речено је данас агенцији Бета у Министарству унутрашњих послова Македоније.

„Идентификовано је и предато породицама 20 тела, а једна особа још није идентификована. То је стање до 15.00 часова“, рекла је Наталија Спирова Кодрић, начелник Сектора МУП за односе са јавношћу.

Град Скопље је одлучио да породицама исплати помоћ од по 3.000 евра за сваког страдалог у великом невремену које је погодило главни град Македоније.

На ванредној седници градске скупштине градоначелник Коце Трајановски је оценио да је синоћње невреме „било као водена бомба која је бачена на Скопље“.

Влади Македоније је предложено да уведе ванредну ситуацију у Скопљу и Тетову, градовима које је погодило невреме.

У невремену које је синоћ и ноћас погодило главни град Македоније је погинула 21 особа, а има и несталих. Жртве су потврђене у североисточним приградским насељима Стајковци, Смиљковци, Арачиново и Ченто.

Скопски медији су јавили да је у синоћном олујном невремену повређено око 100 људи.

Према неким медијима, нису сви страдали из тих делова града, већ има оних коју су страдали у возилима које је вода носила, на скопској обилазници.

На рашчишћавању после невремена и за пружање помоћи грађанима ангажоване су градске службе, полиција и војска.

У Скопљу данас заседа државни кризни штаб којим руководи министар здравља Никола Тодоров, а за после подне је најављена ванредна седница Градске управе Скопља.

\

Министар за рад и социјалну политику Диме Спасов рекао је да се не памти толико јако невреме у Скопљу. Он је заједно са градским челницима прошле ноћи посетио најтеже погођена подручја града.

Олујно невреме које је синоћ погодило Скопље, трајало је више сати и нанело је велике материјалне штете. Најтеже су погођена насеља Стајковци и Ченто (раније Синђелић), где је надошла вода изазвала одроне и поплавила куће.

На подручју Скопља у току ноћи су пала 93 литра кише на квадратни метар, у а прва два сата невремена регистровано је више од 800 громова.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан на Твитеру је изразио саучешће за жртве поплава и рекао да Европа стоји на располагану за помоћ.

Грађани Скопља су се организовали преко друштвених и скупљају хуманитарну помоћ за страдале.

Материјалне штете у домаћинствима у поплављеним деловима града су огромне, а оштећени су и бројни аутомобили.

Већи део главног града Македоније је био поплављен, вода је ушла у подруме стамбених зграда, поплавила Клинички центар, кидала дрвеће, а многи грађани су били заглављени у возилима у подвожњацима и на раскрсницама у нижим деловима града.

Прогноза је да ће и данас у Скопљу време бити нестабилно, с кишом, ветром и грмљавином.

ВУЧИЋ ИЗЈАВИО СУЧЕШЋЕ МАКЕДОНСКОМ ПРЕМИЈЕРУ ДИМИТРИЕВУ

Председник Владе Србије Александар Вучић упутио је данас телеграм саучешћа премијеру Македоније Емилу Димитриеву, поводом погибије грађана Скопља у невремену које је погодило тај град прошле ноћи.

„Веома нас је потресла вест да је у великом невремену страдао велики број људи. У име Владе Републике Србије и своје име, породицама и пријатељима погинулих, као и Вама и Вашој Влади, упућујем изразе најдубљег саучешћа“, навео је Вучић у телеграму.Он је додао и да је Влада Србије спремна да, у оквиру својих могућности, понуди помоћ и подршку у отклањању последица те природне непогоде, наводи се у телеграму.

СТЕФАНОВИЋ: МАКЕДОНИЈИ СМО ПОНУДИО ПОМОЋ

Министар унутрашњих послова у технчкој Влади Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да је разговарао са министром унутрашњих послова Македоније и да је тој земљи, коју је задесило јако невреме, понудио помоћ Србије.

„Понудио сам снаге које могу да помогну око заштите и спашавања људи. У овом тренутку македонска страна процењује да сама може држи ствар под контролом“, рекао је Стефановић новинарима током посете граници са Бугарском.

Он је истакао да је Србија спремна да помогне ако то буде потребно.

 

 

Бета/Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар