Почетна » Студија: Екстремно топљење леда Гренланда пријети општим потопом

Студија: Екстремно топљење леда Гренланда пријети општим потопом

од admin
0 коментар

 

Неких 3.500 милијарди тона леда отопљених на Гренланду у протеклом десетљећу подигло је ниво мора за један центиметар и повећава пријетњу поплавама у свијету, упозорава ново истраживање објављено у понедјељак, преноси агенција Хина позивајући се на АФП.

Ледени покров највећег отока на свијету садржи довољно смрзнуте воде да подигне ниво океана за шест метара на планети и учесталост екстремног топљења на том подручју расте у посљедњих 40 година.

Иако је Гренланд једно од мјеста у свијету које климатолози највише проучавају, истраживање објављено у понедјељак прво је које се користи сателитским подацима како би се открило стањивање леденог покрова.

Високи опрез приобалних заједница

Према подацима дневника Nature Communications у протекла четири десетљећа, губитак због топљења нарастао је за 21 посто.

Према подацима Европске свемирске агенције, ледени покров изгубио је 3.500 милијарди тона леда од 2011. чиме је произведено довољно воде да се у свијету подигне ниво океана и да заједнице које живе у самом приобаљу буду у високом опрезу због опасности од поплава.

Трећина изгубљеног леда у посљедњој декади догодила се у два протекла врућа љета – у 2012. те у 2019. години.

Снимке показују знатну годишњу варијацију у топљењу леда и у комбинацији с подацима о температурама показали су да су топлински удари све већи главни узрок губитка леда – више од пораста глобалних температура.

“Као што смо видјели у другим дијеловима свијета, Гренланд је крајње рањив на пораст екстремних временских догађаја”, каже Тхомас Слатер, водитељ студије из Центра за поларно посматрање и израду модела са Универзитета у Леедсу.

“И као што се загријавање повећава, за очекивати је да ће се топљење на Гренланду догађати чешће.”

Пораст до 23 центиметра

Предвиђање колико ће топљење на Гренланду придонијети расту нивоа мора шкакљиво је за научнике који морају урачунати и повећање топљења других ледењака.

Како се загријавају океани и вода шири, и то придоноси расту разине мора.

Аутори студије објављене у понедјељак рекли су да су им сателитски подаци омогућили да брзо и тачно процијене колико је лед на Гренланду изгубио у реченој години те да то прерачунају у раст нивоа мора.

“Процјене модела говоре да ће ледени покров на Гренланду придонијети између три до 23 цм глобалног нивоа пораста мора до 2100.”, каже суауторица студије Амбер Леесон с британског Универзитета Ланцастер.

“То ће нам омогућити боље разумијевање комплексног процеса топљења леда… и омогућити нам боље процјене будућих раста разине мора”, казала је.

Можда ти се свиди

Оставите коментар