Почетна » ОД ОВИХ УЖАСА БЕЖЕ МИГРАНТИ Уплакана деца и набацана мртва тела су само делић хорора у Сирији

ОД ОВИХ УЖАСА БЕЖЕ МИГРАНТИ Уплакана деца и набацана мртва тела су само делић хорора у Сирији

од admin
0 коментар

Број погинулих у јучерашњем нападу на сиријски град Думу, надомак Дамаска, премашио је стотину. Подсекретар Уједињених нација за хуманитарна питања Стивен О’Брајан жестоко је осудио нападе на цивиле, који терају хиљаде миграната да потраже склониште у земљама ЕУ, између осталог пролазећи и кроз Србију.

*УПОЗОРЕЊЕ: садржај текста и фотографије могу бити узнемирујући за поједине читаоце.

Сиријци имају две опције: Да остану и ризикују своје животе, или да емигрирају

– Ужаснут сам тоталним непоштовањем живота цивила у овом сукобу – рекао је О’Брајан на конференцији за новинаре у Дамаску.

Дан после једног од најкрвавијих владиних рација током четворогодишњег рата, О’Брајан је навео да је „посебно згрожен“ извештајима о цивилним жртвама у јучерашњим ваздушним нападима на упориште побуњеника у Думи.

У нападима на цивиле редовно страдају и деца

Према подацима Сиријске опсерваторије за људска права, око 240 људи је рањено.
Локални одбори за координацију претходно су саопштили да је најмање 105 људи убијено.

Експлозије су потпуно разориле околину Дамаска

На улицама су се могла видети поређана тела жртава, а међу рушевинама су лежала деца крвавих лица. У болницама није било довољно места, па су лекари на улицама покушавали да помогну повређенима.

Они којима није било помоћи, данас су сахрањени, и то једни преко других.

Тела жртава се ређају по улици, а затим сахрањују у масовним гробницама

– Након сваког масакра, тела се слажу једно на друго. Гробари морају да ископају рупе дубоке четири метра како би направили масовне гробнице са довољно места за све – каже фотограф који прати дешавања у Сирији.

Подручје Думе је редовна мета ваздушних напада владиних снага и било је под опсадом скоро две године, уз режимске снаге које стежу обруч од почетка ове године.

Лекари имају пуне руке посла, али не могу да помогну свима који су угрожени

Најмање 240.000 људи убијено је у Сирији, у рату који траје од марта 2011. Додатну претњу сада представљају активности исламиста у овој области, па многи Сиријци немају другог избора сем да емигрирају, у покушају да сачувају живу главу.

Тањуг/И. Х. Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар