Почетна » ОДБАЧЕНИ МАЛИШАН Срећан крај приче о дечаку кога се одрекло цело село, па чак и његов деда

ОДБАЧЕНИ МАЛИШАН Срећан крај приче о дечаку кога се одрекло цело село, па чак и његов деда

од admin
0 коментар

Деветогодишњи дечак оболео од сиде, који је због своје болести постао уљез у свом селу у Кини, најзад је добио дом и другове.

Случај овог дечака скренуо је пажњу на предрасуде у вези са овом болешћу у Кини
У случају који је наишао на осуду широм света Луо Кун Кун протеран је из села када су његови житељи, укључујући и малишановог деду, потписали петицију како би “заштитили здравље становника” од “темпиране бомбе”.

На срећу, умешали су се званичници Специјалне школе у Линфену (провинција Шанси), једине у Кини са условима за бригу о ХИВ позитивној деци и њихово образовање.

Кун Кун се заразио од своје мајке још док је био у њеној утроби, али је болест откривена тек када је напунио пет година.

Мајка и очух су радили у другим провинцијама, па је дете расло код бабе и деде, усвојитељима његовог очуха.

Пошто нису хтели да га приме ни у једну школу, а локални становници су избегавали сваки контакт с њим, дечак је највећи део времена проводио сам, играјући се у шуми.

На састанку седмог децембра прошле године, 207 становника села Шуфангја (провинција Сечуан) потписало је петицију, у којој су тражили од власти да “предузму мере заштите и одведу Кун Куна из села како би сачували здравље сељана и деце”. У тексту је писало да Кун Кун “изазива страх у заједници” и да је “темпирана бомба”.

Када је кренуо у школу није проговарао ни реч

Ипак, судбина је очигледно имала друге намере с Кун Куном, јер је прошле године добио место у интернату школе у Линфену.

Разредни старешина Гуо Сјаопинг каже да је “добро друштвено и образовно окружење важно за Кун Куна” и да је “уз помоћ наставника постао отворенији и почео лепше да се понаша”.

Осим тога, од новембра прошле године редовно узима лекове против ХИВ-а.

Када је кренуо у школу није проговарао ни реч, али сада учи и говори као и остали ђаци, додаје разредни старешина.

Случај овог дечака скренуо је пажњу на предрасуде у вези са овом болешћу у Кини, где су многи оболели суочени са дискриминацијом – до те мере да се дешава да и лекари одбију да их додирну.

Најновији подаци кинеске Националне комисије за здравље и планирање породице говоре да је у Кини од 1985, када је регистрован први случај ове болести, дијагностификовано 497.000 оболелих.

M.A.    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар