Почетна ОсталоСвет ОТВОРИО ДУШУ Шеф НАТО снага: Путин ће нам доћи главе

ОТВОРИО ДУШУ Шеф НАТО снага: Путин ће нам доћи главе

од admin
0 коментар

Својеврсна пат-позиција између Русије и НАТО која траје већ месецима за генерала Бридлава представља пораз Алијансе.

Када је амерички секретар одбране Еш Картер недавно објавио да ће НАТО повећати војне капацитете на истоку Европе у циљу „спречавања руског утицаја“, многи противници Владимира Путина задовољно су се осмехивали, сматрајући да Алијанса полако али сигурно стеже обруч и ломи отпор Русије.

Филип Бридлав, главнокомандујући генерал НАТО снага у Европи, има потпуно супротно мишљење.

– Русија је апсолутно супериорна на својим границама, и то је непобитна чињеница. Са све већим довлачењем НАТО војске и артиљерије у Украјину и на Балтик, ствара се опасност од контраефекта. Управо се због тога мора инсистирати на дипломатском и мирном решењу конфликта – навео је Бридлав.

Упркос томе, врх НАТО алијансе, као и неколицина истакнутих политичара у америчком Конгресу и даље инсистирају на повећању војне присутности Северноатлантског пакта на вратима Руске федерације.

Реалност је таква да Русија има капацитет да у потпуности доминира читавим Балтиком и Украјином. Наравно, они то неће радити директно, војном инвазијом, већ суптилнијим средствима: сајбер-ратовањем и медијском пропагандом. Не заборавите да у тим државама постоји велики број проруски оријентисаног становништва. Колико год се трудио, НАТО по питању промене свести на Балтику и у источној Украјини не може ништа. Ту је Путин у недостижној предности – закључио је Филип Бридлав.

Имајући у виду да економске санкције које је Запад увео Русији нису имале очекивани ефекат, делује да ће рововска дипломатска борба потрајати унедоглед. Јер, о војном решењу конфликта, срећом, нико и не размишља.

Пецнуо и амерички Конгрес
Генерал Бридлав такође је пецнуо амерички државни врх, рекавши да је крајње време да сви схвате да економске санкције неће зауставити Владимира Путина, и инсистирао на новој стратегији. „Повећавање економских санкција и гомилање војске – то није дипломатија“, рекао је Бридлав.болно признање.

Они се питају
Бридлав се осврнуо на сукоб у источној Украјини рекавши да су Руси „лако решили проблем за један дан“. „Украјинска војска надирала је ка Донбасу и потискивала проруске побуњенике. Када се чинило да ће исток коначно бити заузет, Русија је послала своју војску и за 24 сата у потпуности преокренула ситуацију“, јадао се Бридлав.

Владимир Филиповић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар