Почетна » Победа опозиције у Подгорици: Крај доминације ДПС-а политиком главног града Црне Горе (ВИДЕО)

Победа опозиције у Подгорици: Крај доминације ДПС-а политиком главног града Црне Горе (ВИДЕО)

од Други Пишу
0 коментар

Дуже од три деценије Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића доминирала је политиком Подгорице, а након  избора опозиција која је Ђукановића победила пре две године на парламентарним изборима пред изазовом је да превазиђе личне несугласице и по први пут формира власт у главном граду Црне Горе.

Од увођења вишестраначја 1990. до данас, само годину и по дана Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића није била на власти у Подгорици, када је главни град Црне Горе водила странка Момира Булатовића, која је и настала одвајањем из Ђукановићеве странке. ДПС је на јучерашњим локалним изборима, поред Подгорице, сличним резултатом изгубио и још 10 општина – међу којима и Даниловград, Колашин, Пљевља и Жабљак – чиме је једна од најдуговечнијих владајућих странака на овим просторима наставила да губи подршку гласача.

Иако је коалиција око ДПС-а у Подгорици освојила највише гласова – 38,1 одсто, то је ипак пад од скоро 15 одсто подршке у односу на претходне изборе у том граду 2018. године, а који је уследио након бурних парламентарних избора пре две године, обележених сукобом те странке са Српском православном црквом због црквене имовине. Проблем за ДПС у главном граду је и то што су њени потенцијални постизборни партнери попут Социјалистичке народне партије остали испод цензуса, а остале листе које су прешле цензус су управо оне које су обориле власт ДПС-а 2020. па је вероватноћа да са неком од тих странака формира власт готово никаква. Победници избора 2020, који нису успели да одрже јединство на републичком нивоу, сада су добили другу шансу: имају прилику да се договоре и преузму власт у главном граду.

Судећи по броју гласова, управо ће проевропски покрет „Европа сад“ који постоји тек четири месеца, а који је међу опозицијом остварио најбољи резултат на изборима у Подгорици са освојених 21,7 одсто, морати да се суочи са изазовом: да помири посвађане и формира власт у главном граду Црне Горе.

Лидери овог покрета, бивши Кривокапићеви министри, Милатовић и Милојко Спајић, који су за време свог кратког учешћа у власти успели да минималну зараду у тој земљи подигну са 250 на 450 евра, сада ће морати да крену у преговоре. Да би формирали власт мораће да разговарају са Демократским фронтом који је освојио 18,2 одсто гласова, са Демократама које имају 10,8 и коалицијом око покрета УРА Дритана Абазовића, премијера у техничком мандату, чију је мањинску владу подржао управо ДПС Мила Ђукановић.

Уколико некадашњи партнери постигну договор, они ће имати 57 одсто мандата, а кандидат за градоначелника Подгорице, како тражи најјача опозициона листа „Европа сад“, биће бивши министар економског развоја Црне Горе Јаков Милатовић.

Реакције на ове резултате су различите – док једни тврде да је Подгорица пала у руке проруске и просрпске опозиције, други су оптимистични – надају се да ће се ова подршка грађана опозицији прелити на ванредне парламентарне изборе који неки најављују за пролеће следеће године, а када ће можда моћи да формирају већинску Владу, без ДПС-а.

 

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар