Почетна ОсталоСвет ПОСЛЕ ЧОКОЛАДИЦЕ, СТИЖЕ ЂУВЕЧ Српски специјалитет на менију хрватских војника

ПОСЛЕ ЧОКОЛАДИЦЕ, СТИЖЕ ЂУВЕЧ Српски специјалитет на менију хрватских војника

од admin
0 коментар

Након „Чокогејта“, Хрватску потреса нова афера. Сада је у питању српски ђувеч, који се служи војницима хрватске армије.

Саговорник портала „24сата.хр“ не може да се начуди да се од толиког Јадрана сардине за Хрватску војску увозе из Мађарске, а уз кампању “Купујмо хрватско” ђувеч стиже из Србије. Каже да разлози његова очаја не леже у неком национализму, него су сасвим рационални и здраворазумски.

– Наше фабрике сардина годинама су пропадале. У Хрватској је необрађено више од милион хектара земљишта, а сваке године таквих је необрађених парцела све више. Из Славоније, богом дане земље за пољопривреду, медији свакодневно извештавају о аутобусима пуним младих људи који одлазе у Немачку јер немају посла и немају од чега да живе – каже овај војни званичник.

Конзерве с ђувечом из Србије хрватској војсци продаје компанија АИПК, а ту компанију воде чланови породице Мариновић, на челу са Зораном Мариновићем, дугогодишњим предузетником и професором математике и физике, и његовом супругом Жељком, иначе певачицом духовне музике. Жељка је за своје албуме добила и Порина за духовну музику, и објавила их је четири.

 

Министарство обране РХ прописало је какве калоријске, технолошке и нутриционистичке услове свака намирница или оброк морају да задовоље. Међутим, МОРХ нема утицаја где и од кога пружатељи услуга, а међу њима је и трговачко друштво Плетер, набављају те намирнице“, стоји у одговору. Осим српског ђувеча и мађарских сардина, хрватска војска може да се почасти и македонским ајваром.

– Хрватска пољопривреда је уништена, а увоз из Србије и Македоније је најквалитетнији. Њихова земљишта су еколошки чиста, без пестицида, немају ГМО храну и њихове намирнице улазе у категорију здраве хране – објашњавају у АИПК те настављају:

Монопол је највећи проблем ове државе. Уз то, држава штеди и јавном набавом траже се најјефтиније цене и најквалитетнији производи, а њих је у тој категорији животних намирница најлакше наћи баш у ове две земље.

24сата.хр/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар