Почетна » ПОСЛЕ МАРАТОНСКИХ САСТАНАКА КРАЈ ДРАМЕ: Грчка остаје у еврозони; Ципрас: Договор је тежак, али успели смо да победимо

ПОСЛЕ МАРАТОНСКИХ САСТАНАКА КРАЈ ДРАМЕ: Грчка остаје у еврозони; Ципрас: Договор је тежак, али успели смо да победимо

од admin
0 коментар

Лидери Грчке и Немачке, Француске и званичник Европске уније (ЕУ) достигли су касно у току ноћи компромис о дугу Атине. Ципрас: У овој тешкој борби, успели смо да победимо, да реструктурирамо дуг

БРИСЕЛ – Грчка је обезбедила реструктурирања дуга, средњорочно финансирање пакетом вредним 35 милијарди евра у договору са својим повериоцима и останак Грчке у зони евра, изјавио је данас у Бриселу грчки премијер Алекис Ципрас.

Он је рекао да договор који је током ноћи постигнут током самита еврозоне Грчкој може да донесе нове инвестиције, да јој помогне да се извуче из рецесије и избегне колапс банкарског система, јавио је Ројтерс.

Договор је тежак, рекао је грчки премијер, али и додао да је Грчка успела да заустави финансијско „гушење“ и колапс банкарског система.

„У овој тешкој борби, успели смо да победимо, да реструктурирамо дуг“, рекао је Ципрас.

МЕРКЕЛ: ДУГ И ТЕЖАК ПУТ ДО СПОРАЗУМА

Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је данас да је пред Грчком и њеним европским партнерима дуг пут пун изазова пре него што финализују трећи програм помоћи за Атину, након што су маратонски преговори две стране окончани договором.

„Пут ће бити дуг, а судећи по ноћашњим преговорим, и тежак“, рекла је Меркелова новинарима у Бриселу по окончању 17 сати дугих преговора, преноси агенција Франс прес.

Канцеларка је поручила да ће саветовати немачком парламенту да одобри отварање преговора с Грчком о трећем пакету помоћи, након што грчки парламент одобри целокупан програм и донесе прве законе који се на њега односе.

Меркелова није прецизирала када би могло доћи до гласања у немачком парламенту, али је рекла да ће парламентарном комитету поднети позитиван извештај ове недеље. „Боље је не враћати законодавце с летњег одмора пре него што закони у Грчкој буду изгласани“, навела је она.

Грчка је себи отежала услове кроз оштар пад економије у последњих шест месеци, као и кроз затварање банака у последње две недеље, рекла је Меркелова, додајући да је Немачка одустала од захтева да Грчка на неко време изађе из еврозоне уколико не испуни услове споразума.

„Не треба нам план Б јер је план А одобрен“, додала је она.

ЈЕДНОГЛАСНИ ДОГОВОР
Председник Савета Европске уније Доналд Туск изјавио је данас да су лидери еврозоне постигли једногласни договор да понуде Грчкој трећи предлог за спасавање привреде и да Атину задрже у зони евро, после 17 сати маратонских разговора.

„Евро самит је једногласно постигао договор. Све је спремно да иде у ЕСМ програм за Грчку са озбиљним реформама и финансијском подршком“, рекао је Туск, пренела је агенција АФП.

Председник еврогрупе Јерун Дајселблум изјавио је по постизању компромисног решења за проблем грчке дужничке кризе, да грчки парламент мора одмах, већ сутра, да почне да доноси законе како би спровео мере договорене у Бриселу.

Ако Атина то уради у уторак и среду, а затим то еврогрупа у среду сагледа, национални парламенти потом могу да дају свој одобрење за трећи пакет спаса за Грчку, рекао је Дајселблум у Бриселу, пренео је Гардијан.

Лидери деветнаест земаља које чине еврозону су после маратонског самита у Бриселу успели да постигну договор о новом пакету пакету помоћи за Грчку и останку те земље у систему заједничке валуте.

„Имали смо само један циљ – да постигнемо споразум, и коначносмо га остварили“, рекао је новинарима јутрос председник Европског савета Доналд Туск након самита који је трајао рекордних седамнаест сати.

Он је казао да је Грчкој одобрен нови пакет помоћи од око 86 милијарди евра, али под строгим условима, који укључују пакет мера штедње који грчки парламент мора да усвоји до среде.

„Ово је шанса да се Грчка, уз помоћ европских партнера, врати на пут привредног опоравка и раста“, рекао је Туск.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је, видно уморан, поручио новинарима да неће бити бити „Грексита“, односно избацивања Грчке из еврозоне.

„Веома сам задовољан“, рекао је он и додао да је јутрошњи договор „типично европско компромисно решење“.

Председник еврогрупе, холандски министар финансија Јерен Дајслблом, је истакао да је „проблем поверења“ у намере грчке владе да спроведе пакет реформи коначно превазиђен.

Он је објаснио да је Грчка пристала на кључни захтев поверилаца да асредства добијена приватизацијом пребаци у посебан фонд у Луксембургу како би се обезбедило да се она троше на отплату дугова, а не на плате и пензије.

Ово је, уз захтев да трошење новца из пакета помоћи контролише Међународни монетарни фонд, а не грчка влада, био главни камен спотицања синоћне маратонске сесије.

Холандски министар је објаснио да ће споразум ступити на снагу крајем седмице, након што га усвоје парламенти Грчке и њених европских партнера.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар