Почетна » ПОЗНАТИ КУПАЦ ИЗ ХОЛИВУДА Продаје се стан СФРЈ на Менхетну, Србији следују МИЛИОНИ ДОЛАРА!

ПОЗНАТИ КУПАЦ ИЗ ХОЛИВУДА Продаје се стан СФРЈ на Менхетну, Србији следују МИЛИОНИ ДОЛАРА!

од admin
0 коментар

Договор о продаји дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ, која се налази у Токију, Бону, Берну и Њујорку, укључујући и шестособан стан на Менхетну, на корак је да буде дефинитиван након што је прошлог петка одржан састанак у словеначком Крању, а спорне некретнине ће се ускоро наћи на међународном тендеру.

Зграда на Менхетну у којој се налази спорни стан

Србија, Хрватска, Македонија, БиХ и Словенија су коначно постигле договор о подели некретнина чија је прелиминарна вредност процењена на 43 милиона долара. Продаја ових непокретности биће оглашена у угледним листовима „Вашингтон пост“ и „Економист“.

Будући да се ради о некретнинама у резиденцијалним квартовима, међу дипломатима у споменутих пет земаља процењује се да би зарада могла бити и већа. Од тога, Србији ће, према утврђеном сукцесијском споразуму, припасти 35 посто, Хрватској 23,5 посто, Словенији 16, БиХ 15,5, а Македонији 7 посто.

Овај дипломатски оптимизам не треба узети „здраво за готово“ јер је још 2011. године објављена вест да је холивудски суперстар, Џек Николсон, заинтересован за куповину службеног апартмана бивше СФРЈ на Менхетну. Стан има 400 квадрата и налази се на адреси Парк авенија 730, а процењен је на 20 милиона долара. У том тренутку стан је био празан деветнаест година јер државе бивше СФРЈ нису могле да се договоре о власништву. У међувремену, бивше републике СФРЈ су успеле да постигну договор.

Већина спорних некретнина била је до сада у надлежности Србије, али их се због високих трошкова одржавања и очување ових објеката, делимично одриче. Из Министарства спољних послова Србије тврде да је стан на Петој авенији, који је закључан још од 1992. године и пропада, месечно коштао 14.000 долара, што укупно износи 2,7 милиона долара. Од укупно 123 некретнине, у процесу сукцесије до сада су подељена 72 објекта, а остало је још 51. Србија користи или одржава већину преосталих зграда и станова, пише хрватски Јутарњи лист.

Наредни састанак о продаји некретнина требало би да се одржи у марту 2017. у Београду.

Јутарњи , Магдалена Белић      Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар