Почетна » Први случајеви „мајмунских богиња“ у Европи

Први случајеви „мајмунских богиња“ у Европи

од admin
0 коментар

Министарство здравља наложило је мере појачаног надзора на граничним прелазима наше земље услед појаве првих случајева такозваних „мајмунских богиња“ (Монкеyпоx) у земљама западне Европе, наводи се у саопштењу тог министарства.

Такође, Министарство здравља формирало је и посебну Радну групу за праћење и контролу овог обољења.

Како се наводи, случајеви обољевања од „мајмунских богиња“, вирусног обољења за које тренутно не постоји вакцина, до сада су потврђени у Великој Британији. Вирусом су заражени путници који су у ове земље дошли из Нигерије.

„Мајмунске богиње“ су ретка вирусна зоонотска болест која се јавља углавном у централној и западној Африци. Вирус на човека преносе различите животињске врсте у Африци, конзумирањем меса или контактом, а пренос са човека на човека је редак, али не и немогућ, услед блиског контакта са кожним лезијама заражене особе, или великих респираторних капљица током дужег контакта лице у лице, саопштило је Министарство здравља.

Министарство здравља, Институти за јавно здравље, Санитарна инспекција и друге здравствене установе и органи, спровешће све неопходне мере надзора и превенције у циљу спречавања појаве овог обољења у нашој земљи.

Данас Онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар