Почетна » ПУТИН НАРЕДИО „Драги моји Руси, избегавајте Јадран и дођите на Крим“

ПУТИН НАРЕДИО „Драги моји Руси, избегавајте Јадран и дођите на Крим“

од admin
0 коментар

Ове године Хрватска и Црна Гора би могле да изгубе више десетина хиљада нових гостију из Руске Федерације, односно чак 30 одсто туристичког промета на који су рачунале али и милионе евра које су они претходних година трошили на одмору у Хрватској и Црној Гори, где их је стигло 140 хиљада, пише Слободна Далмација.

Последњи подаци организатора путовања из Русије говоре о томе како је организовани туристички промет према Хрватској у великом застоју, па се од тридесетак авиона који су слетали из Москве у Пулу, Сплит и Дубровник, ове године планира долазак тек три таква авиона. Уместо на Медитеран, Руси ће ове године масовно кренути на одмор на Крим и у Сочи, па значајан пад резервација бележе и Шпанија и Грчка.

Сва евентуална двоумљења Руса хоће ли ипак кренути према Јадрану или другде на Средоземље уклонио је председник Владимир Путин својом недавном инструкцијом свим државним и јавним службеницима да морају на одмор на Крим. Када се целој тој ситуацији дода и чињеница да је девалвација рубља од готово 40 одсто преполовила куповну моћ Руса у протеклој години, јасно је да туристичке земље на њих ове године не треба превише да рачунају.
Превисоке цене

– Велики пад организованог туристичког промета из Русије ове године нема везе с визама, него с Путиновом препоруком да сви који од државе добијају плату морају на Крим, а ту је и пад стандарда због девалвације вредности рубља. Наиме, до пре пола године њима је десет хиљада рубаља било 300 еура, а данас је то само 150 еура. Зато су им цене туристичких аранжмана у иностранству постале прескупе. Осим тога, банкрот великих туроператора у Русији створио је неповерење и страх од путовања и уплата, па се масовно окрећу “домаћем” туризму на Криму и у Сочију. Већина земаља с великим туристичким прометом из Русије реаговала је драстичним снижавањем цена, попут Шпаније и Грчке. Они су заправо своје овогодишње цене довели на ниво прошлогодишњих у рубљима, што значи да су снизили аранжмане за 30 до 40 посто. Исто је урадила и Црна Гора, која за ову сезону има неколико летова дневно из Москве за Тиват – каже Весна Мазић из агенције “Панорамиц”, специјализоване за путовања из тог дела Еуропе према Хрватској.

Недавно објављено истраживање у Русији показало је да су краснодарски крај, Крим и Абхазија без сумње лидери туристичке сезоне 2015. за Русе. Међу европским дестинацијама у које би рсуки туристи највише волели да путују, на врху су Турска, Шпанија, па Бугарска и Грчка.

Хрватска шеста на листи

По популарности код Руса следи Италија, пета је Црна Гора, а Хрватска је шеста земља на листи држава које Руси желе да посете. Због тога је још прије двије године према Пули летело из Москве 20 чартер-авиона недељно, према Сплиту десетак авиона, а неколико њих за Дубровник, док ове године неће бити ни приближно тако. У Сплит се ипак може редовном “Аерофлотовом” линијом из Москве, док из Украјине нема никаквих летова према Далмацији, која је била најпопуларније одредиште Украјинаца на Јадрану.

О проблему губитка руских гостију недавно је у Европском парламенту говорила заступница Дубравка Шуица, која је питала могу ли чланице ЕУ-а којима је туризам једна од главних привредних грана, попут Хрватске, очекивати лакше издавање виза грађанима Русије, истичући како хрватски туризам и туристички дјелатници трпе велике губитке с тог тржишта, пише Слободна Далмација.

Но, према одговору који је добила од Европске комисије, дијалог о либерализацији визног режима заустављен је у оквиру мера ограничавања које је ЕУ наметнуо Русији након њеног незаконитог припајања Крима и сукоба у источној Украјини. Поступци се стога неће наставити док то не буду допуштале околности, одговорио је ЕК Дубравки Шуици.
ПОТРОШЊА

– 99 еура дневно потроше руски туристи

– 122 еура дневно потроше туристи из Британије

– 32 милиона руских путника сваке године оде у иностранство

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар