Почетна » Румуни кренули у акцију: Хапсе министре, парламентарце, њихову родбину…

Румуни кренули у акцију: Хапсе министре, парламентарце, њихову родбину…

од admin
0 коментар
 
 

Телевизијске екипе кампују испред румунске Националне управе за борбу против корупције (ДНА) у Букрешту чекајући ко ће бити сљедећи, пише ББЦ описујући замах какав је борба против криминала добила у тој земљи.

Позната лица која излазе из зграде подсјећају на дугу процесију некад високопозиционираних моћника. Бивши министри, медијски магнати, суци, тужитељи, чак и љубимица бившег предсједника Траиана Басесцуа, Елена Удреа, звана “предсједниковом плавушом”, под истрагом су.

 

Удреа је бивша министрица туризма и актуална парламентарна заступница. Ухапшена је прошле седмице.

Новије мете ДНА-а укључују мајку, сестру и зета садашњег премијера Вицтора Понте.

Осам година након што се придружила ЕУ-у и 13 година од оснивања ДНА, Румунија се коначно озбиљно ухватила у коштац с организираним криминалом. И за то напокон добија похвале Европске комисије.

“Румунија је на првом путу и треба га се држати”, рекао је прошли мјесец први потпредсједник Европске комисије Франс Тиммерманс, коментирајући ново извјештај ЕУ-а о румунској борби против корупције.

“То јој је највећи изазов и приоритет”, нагласио је.

По уласку Румуније и Бугарске у ЕУ успостављен је верификацијски механизам којим Унија надгледа реформу правосуђа и борбу против корупције у тим земљама. Коначна позитивна оцјена кључна је за њихов улазак у шенгенски режим.
ДНА је само прошле године процесуирала 1.138 водећих румунских јавних фигура. Невјероватан је податак да главна тужитељица Лаура Ковеси оптужује за корупцију у просјеку четири особе на дан.

Многи се питају, шта се у Румунији тако промијенило?

“У само три године обје велике странке, Наранчасти (либерали) и Црвени (социјалдемократи) изгубиле су изборе”, каже аналитичарка Алина Мунгиу-Пиппиди.

Резултат тога је да се стало на крај ономе што она зове “међустраначком мафијом” која је водила земљу, избјегавала плаћање пореза, намјештала тендере и поткупљивала суце и тужитеље.

Једнако важан је и карактер новог предсједника државе Клауса Иоханниса, каже Мунгиу-Пиппиди. Он је на власт дошао као политички аутсајдер и није потписник никаквих тајних споразума између главних странака, пошасти румунске политике у задњих 25 година.

Типична осуђеница ДНА је Моница Ридзи (37), бивша министрица младих и спорта. Недавно је осуђена на пет година затвора због злоупотребе положаја и проневјере 800.000 долара јавног новца на погодовање компанија с којима је била у спрези.

ДНА се ослања на рад тајне службе.

“Досад је тајна служба била јако селективна око тога кога ће пратити, прислушкивати и истраживати. Али више не”, наглашава Мунгиу-Пиппиди.

 

фокус.ба

Можда ти се свиди

Оставите коментар