Руски вук

од admin
0 коментар

Mноги се ових дана питају ко је човек чија је иницијатива да руски мотоциклисти Ноћни вукови крену од Москве до Берлина, у част 70. годишњице Великог отаџбинског рата.

Иако је „демократска“ Европа поручила да ће за руске мотоциклисте затворити границе и спречити их да одају почаст жртвама палим у Другом светском рату, он је наставио пут. Он има почасно место на парадама и вози поред Владимира Путина, а Барак Обама ставио га је на своју црну листу. Његово име је Александар Сергејевич Залдостанов, а познатији је као Хирург. По професији је лекар, а по опредељењу – мотоциклиста.

Оснивач је и председник најмасовнијег светског мотоциклистичког клуба Ноћни вукови, који има више од 5.000 чланова у Русији, бившим совјетским републикама, Србији, Републици Српској, Македонији, Бугарској, Румунији… Њихов члан је и руски председник Путин, али и лидер руске Чеченске Републике Рамзан Кадиров. Хирург и његови вукови негују традиционалне вредности, помажу деци без родитеља и у борби против наркоманије. Путин је Хирурга одликовао Орденом части за изузетне заслуге. Хирург је и велики пријатељ Србије. Бајк шоу у Севастопољу и Новоросијску 2011, које је посетило више од пола милиона људи и председник Русије на мотоциклу, посветио је управо Србији. Око врата носи сребрни ланац са крстом и грб свог клуба, освештан у свим светињама манастира на Светој гори. На грудима има исту такву тетоважу – вука у пламену.

Рођен је на Богојављење, 19. јануара 1963. у Кирогроваду, у Украјини, тадашњем Совјетском Савезу, у лекарској породици. Отац Сергеј Залдостанов, лекар по струци, прошао је Велики отаџбински рат.

Мајка и сестра су му такође лекари. За мајку се зна да је реаниматолог, а за сестру да ради у иностранству. Зна се да је детињство провео у Севастопољу, да се школовао у Москви, где је завршио Медицински факултет и да је неко време живео на Западу.

Специјализирао је максилофацијалну хирургију. Медицину је баталио, а свој хоби претворио је у занимање, па данас живи свој сан. Први мотор, јаву, купио је 1983. године. У то време, дању је радио као лекар и водио живот обичног човека, а ноћу је крстарио московским улицама. О љубавном животу најпознатијег руског мотоциклисте мало се зна. Средином осамдесетих био је ожењен немачком новинарком Матилдом, ћерком директора Мерцедес бенца у Штутгарту, али брак није потрајао. Пратиле су га гласине да из различитих веза има више деце и да учествује у њиховом васпитању, а заправо се зна само за сина Гошу.

У време када је био ожењен Немицом живео је у Западном Берлину, где је променио више послова, а наводно радио је као обезбеђење у ноћном клубу Секстон, култном месту рокера. Тако је било све до затварања клуба, који је захваљујући Хирургу поново оживео у Москви под истим именом.

Уочи рушења Берлинског зида, 1989. године, и мало пре коначног слома СССР-а, званично је основао Ноћне вукове. Клуб је у почетку окупљао љубитеље рок музике и мотицикала који су осамдесетих година одржавали забрањене рок концерте у Москви. Пријатељство Путина и Хирурга наилази на симпатије код словенског света, али је трн у оку западном свету.

Приликом сусрета са Путином, у почетку су га чувари Кремља претресали и пратили све до капија. Сада му, како се прича, салутирају.

Хирурга су западни медији у међувремену прогласили антисемистом и хомофобом, а његове вукове – бандом. Он је делом много пута доказао да није антисемиста, а каже да је схватање хомосексуалних односа као болест његово право.

– Спреман сам да се бацим на митраљеско гнездо – казао је Хирург за британски Телеграф. – Не сумњајте у то.

У међувремену, Хирург и његови Ноћни вукови настављају да с руском заставом крстаре друмовима Русије и Европе, и поручују – Русија је тамо где смо ми.

 

(vesti)

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар