Почетна ОсталоСвет САД додатно пооштравају ограничења за Хуавеј

САД додатно пооштравају ограничења за Хуавеј

од admin
0 коментар

 

Америчко министарство трговине додало је још 38 Хуавејевих подружница на такозвану „Листу ентитета“, која налаже да Хуавеј мора добити лиценцу за набавку одређених производа.

Компанијама из САД је забрањено или веома ограничено пословање са фирмама или појединцима са ове Листе.

Услови лиценцирања су такви да Хуавеј сада нец́е бити купац, посредник или крајњи корисник за америчку технологију и софтвер. То ц́е „спречити покушаје Хуавеја да заобиђе америчке контроле извоза ради добијања електронских компоненти развијених или произведених коришц́ењем америчке технологије“, саопштило је министарство.

Уколико Хуавеј не буде у могућности да набави кључне компоненте, компанија може изгубити милијарде долара прихода.

Најновији потез САД пооштрава правило тако да сада укључује било који „предмет“ (технологију или софтвер) који би Хуавеј или подружнице могли да користе у било којем својству.

Амандман ц́е такође ограничити могућност Хуавеја да набави иностране чипове развијене или произведене америчким софтвером или технологијом.

Хуавеј дизајнира своју линију „Кирин“ чипова који иду у његове паметне телефоне. Такође дизајнира линију чипова звану „Асценд“ која иде у сервере за своје центре података на које се ослања његово брзо растуц́е одељење за рачунарски облак.

Али стварну производњу обавља тајвански ТСМЦ, који је вец́ рекао да од средине септембра више нец́е слати чипове Хуавеју.

Консултант за политички ризик, Еурасиа Гроуп, је рекао да Хуавеј складишти чипове што би „могло омогуц́ити да остане у пословању, али вероватно нец́е трајати дуже од годину дана“. Аналитичари примец́ују да постоји и ризик да купци одустану од Хуавеј технологије.

ЦНБЦ/Новаекономија

Можда ти се свиди

Оставите коментар