Почетна ОсталоСвет Дигитални „ковид пасоши” само за вакцине одобрене у ЕУ

Дигитални „ковид пасоши” само за вакцине одобрене у ЕУ

од admin
0 коментар

 

Ту вест је из извора ЕУ најпре пренела ТВ мрежа „Јуроњуз“, а како је наведено, пасош-потврда о слободном путовању не искључује могућност да грађани унутар ЕУ путују и на основу тестова којима доказују да нису заражени корона вирусом или ако пристану на карантин.

Након видеосастанка министарка унутрашњих послова ЕУ Илва Јохансон објаснила је да ће дигитални сертификати приказивати три врсте информација.

“Овим сертификатима моћи ћете показати да имате или негативан ПЦР тест, или имате антитела, или да сте вакцинисани вакцином коју је препоручила Европска агенција за лекове”, каже Јохансон.

Европска комесарка наглашава да ће такви сертификати бити “добар и ефикасан начин” да путем мобилног телефона покажете да нисте преносилац или да имате низак ризик од преношења заразе током путовања.

Након што ЕК представи свој предлог дигиталних сертификата, њега ће морати да одобре Савет ЕУ и Европски парламент како би ступио на снагу.

Пасош-потврда ће бити доступан у дигиталном, електронском виду и као оверено уверење на папиру.

Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс је ставио до знања да државе чланице ЕУ могу својим грађанима одобрити вакцинацију за разне вакцине, али уверење за слободно путовање ће бити издавано само за од вакцина које је одобрила надлежна европска служба и то су Фајзер/Бионтек, Модерна, АстраЗенека и Џонсон-Џонсон.

ЕМА тренутно анализира податке у вези са руском вакцином Спутник В, као и подацима из Новавака и Кјурвака. Иако је кинеска Синофарм вакцина у употреби у Мађарској, у Европској агенцији не анализирају ово цепиво.

Чак и ако ЕМА одобри неку од вакцина, то не значи да ц́е је Европска комисија одобрити за употребу у 27-чланој Европској унији.

Коришц́ење зеленог сертификата ЕУ још увек није дефинисано.

Неке земље чија привреда зависи од туризма, попут Грчке и Кипра, траже да се такви сертификати користе за смањења ограничења путовања. Али Француска и Немачка су опрезне, не желец́и да то постане средство за дискриминацију, поготово јер млађи грађани ЕУ вероватно нец́е бити имунизовани до краја ове или чак следец́е године.

Бета, АФП/Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар